Na jižní Moravě platí do odvolání zvýšené riziko vzniku požáru. Ve čtvrtek bude nejtepleji

20. duben 2019 15:04

Výstraha platí do odvolání. Hasiči ve Zlínském kraji v pátek již třikrát vyjížděli k požáru travního porostu, klestí a lesních ploch.

Ode soboty až do odvolání platí na celém území Zlínského kraje výstraha meteorologů kvůli zvýšenému riziku vzniku požárů. Před požáry travního porostu, klestí a lesních ploch varují i hasiči, kteří včera ve Zlínském kraji vyjížděli ke třem požárům.

„Pozor na pálení biologického materiálu. Je sucho a místy fouká vítr. Dbejte zvýšené opatrnosti! Hasiči ve Zlínském kraji v pátek již třikrát vyjížděli k požáru travního porostu, klestí a lesních ploch. Důvodem je přetrvávajícího slunečné a suché počasí s nedostatkem srážek,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Ve všech případech na místo požáru vyjížděl vyšetřovatel hasičů. „Všechny tři události se obešly bez újmy na zdraví,“ dodala mluvčí.

Vláda dá 600 milionů korun na kompenzace zemědělcům za loňské sucho

Marian Jurečka ministr zemědělství

Ztráty při loňském suchu zemědělcům částečně uhradí stát. Vláda na kompenzace vyčlenila 600 milionů korun. Peníze by měly dostat podniky, kterým sucho snížilo úrodu alespoň o 30 procent proti průměru za předcházející tři roky.

Lidé by podle ní neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu nebo odhazovat cigaretové nedopalky na zem. Důležité je taky úsporné hospodaření s vodou. Teplé počasí bude pokračovat i v následujících dnech. „V neděli bude jasno nebo jen malá oblačnost. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 18 až 21 stupňů,“ sdělila Českému rozhlasu Zlín Tereza Uhlíková z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Počasí bude podobné podle ní i v pondělí, ale začne se zvolna měnit. „V pondělí bude zpočátku jasno až polojasno, postupně oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 stupňů, lokálně čekáme přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí 17 až 21 stupňů,“ uvedla Uhlíková.

Poté bude následovat o něco chladnější týden. V prvních dvou květnových dekádách se bude udržovat počasí s teplotami odpovídajícími této roční době.
Český hydrometeorologický ústav

Úterý už podle ní přinese mírné ochlazení a také více přeháněk. „Očekáváme oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 a nejvyšší denní teploty čekáme v rozmezí 14 až 18 stupňů,“ konstatovala meteoroložka.

Podle předpovědi bude nejteplejším dnem příštího týdne čtvrtek, kdy průměrné nejvyšší denní teploty vystoupají až k letním 25 stupňům Celsia. Naopak v sobotu už meteorologové očekávají o deset stupňů méně. "Poté bude následovat o něco chladnější týden. V prvních dvou květnových dekádách se bude udržovat počasí s teplotami odpovídajícími této roční době," uvádí v dlouhodobější předpovědi Český hydrometeorologický ústav.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související