Na Jadranu je v tuhle chvíli 300 000 lidí

30. červen 2003
Zprávy

Stejný počet lidí, jako bydlí například v Ostravě, se v současné době rekreuje na plážích u Jaderského moře. Nechybí tu ani řada turistů z Česka. Ti si musí dávat velký pozor na to, kde parkují, protože místní policie vymyslela další způsob, jak na turistickém ruchu vydělat.

Čísla, která odpovídají začátku sezóny, hlásí z jadranského pobřeží majitelé hotelů a dalších ubytovacích zařízení. U moře se v této chvíli rekreuje na 300 000 lidí. V pomyslném žebříčku národností vedou Slovinci, Češi se společně s Němci dělí o druhé místo. Letoviska jako Baška Voda, Baško Polje, Omiš nebo Vis jsou čistě českými enklávami. V srpnu se tradičně očekává ještě příjezd Italů, kterým začínají celonárodní prázdniny Ferragosta.

Ve všech chorvatských letoviscích hrozí ve srovnání s loňskými sezónami větší nebezpečí odtažení vozidla - letos jsou chorvatští policisté obzvlášť "přičinliví" a navíc řada parkovacích míst ve srovnání s loňskem prostě zmizela. Za odtažení vozidla zaplatí viník pokutu 300 Kuna, dalších 150 Kuna odevzdá policii jako správní poplatek. Celkem v přepočtu téměř dva tisíce korun by vaše peněženka určitě pocítila.

autor: lcz
Spustit audio