Na hradě Pecka našli v minulosti zazděnou kostru. Koho tam zazdili a proč? Hledali jsme odpověď

10. srpen 2021 19:14

Při putování za památkami v Královéhradeckém kraji vás kroky mohou zavést také na hrad Pecka na Jičínsku. Tamní několikametrové zdi po staletí ukrývaly hrozivé tajemství. To sahá až do období gotiky, tedy do 14. až 15. století. 

Čtěte také

Kastelán hradu Pecka Jan Murdych nás vítá v hradní bráně.
„A tady také zůstaneme. Je to místo, kterého si nikdo moc nevšímá. Ale když člověk vchází do hradu, tak je po levé straně vidět takový nenápadný, zazděný výklenek, který v sobě ukrývá tajemství."

Ve stěně je vidět vchod do nějaké místnosti.
„Tam se kdysi před lety chodilo do barokní pekárny. Ovšem to není ono tajemství. V tomto místě je úplně zběsilý stavební vývoj peckovského hradu. Každou chvíli se brána a vchod do hradu přemisťovaly a upravovaly, vždy to bylo trochu jinak."

Zazděná žena jako oběť?

„Nicméně, proč stojíme právě u tohoto výklenku. V roce 1905, na začátku 20. století, jak víme z vypravování, byla za tímto výklenkem nalezena kostra ženy s černými vlasy."

Hrad Pecka tedy ukrýval takové tajuplné místo.
„To asi není specifikum jen našeho hradu. Podobné případy se objevují na řadě dalších hradů. Třeba v jižní Evropě se obětní zazdívání osob používalo poměrně často. A také například u staveb jako je most nebo rodinný dům."

Čtěte také

Co si máme pod takovým rituálním zazdíváním představit?
„S největší pravděpodobností i tuto ženu na našem hradě zazdili kvůli tomu, že chtěli při stavbě hradu přinést nějakou oběť. Opravdu to bylo tak, že se tam ta bytost zazdila zaživa a její duch měl potom hrad chránit od všech nekalých záležitostí a vojáků, kteří se ho chtěli zmocnit. Což na Pecce kupodivu docela fungovalo."

Neumím si představit výběr takové osoby pro obětování. Ví se o tom něco?
„O tom se moc neví, ale dokáži si představit, že to mohl být někdo v té době ne úplně pohodlný pro společnost. Dost často se říká, že to mohly být nevěrné manželky hradních pánů nebo dcery, které nějak znesvětily jméno rodu. Můžeme si představit také nějakou v uvozovkách čarodějnici, odsouzenou k smrti."

Perla celého Podkrkonoší, to je unikátní hrad se zajímavým názvem Pecka

Může být na hradě takových míst víc?
„Možné to je. Jeden z mých předchůdců ve funkci kastelána hovoří o podobném tajemství u hradní studny vzadu za nádvořím. Tvrdil, že tam kartuziáni možná ukryli poklad. Ale také tam mohli schovat řadu temných tajemství, u kterých nechtěli, aby někdy vyšly najevo," dodává Jan Murdych.

Kdo by se chtěl tohle podivné místo na hradě Pecka podívat, tak má možnost hned u vchodu na nádvoří hradu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související