Na Holešovsku je třetí případ brucelózy u zajíců. Rozšiřuje se ochranné pásmo, nakazit se mohou i lidé

29. březen 2019 11:44

Na základě vydaných mimořádných veterinárních opatření se žádný zastřelený zajíc z vymezených oblastí nesmí dostat do prodejní sítě.

Na Kroměřížsku se vyskytl letos už třetí případ brucelózy u zajíců.

Nakažlivou bakteriální chorobu přenosnou na člověka zjistili veterináři v uplynulých dnech u zajíce v katastru Tučap, které jsou místní částí Holešova. V okolí obce proto vymezili ochranné pásmo. Kromě Tučap zahrnuje také katastr Holešova a Dobrotic, řekl dnes ČTK ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

Brucelóza u zajíců se objevila také u Břestu. Je vyhlášena tříměsíční pozorovací doba, lidé mají být opatrní

Zajíc polní

Na Kroměřížsku se letos objevily dva případy brucelózy u zajíců.

Už v lednu odhalily testy brucelózu u zajíce v Zahnašovicích, v únoru u zvířete v Břestu. V okolí obou obcí proto také platí ochranné pásmo. Kromě zmíněných vesnic do něj spadají i katastry Martinic, Holešova a Hulína.

Na základě vydaných mimořádných veterinárních opatření se žádný zastřelený zajíc z vymezených oblastí nesmí dostat do prodejní sítě. Myslivci si mohou ulovená zvířata nechat pouze pro osobní spotřebu, maso je však třeba dostatečně tepelně upravit. Při manipulaci s uhynulým zvířetem je nezbytné používat ochranné rukavice a oděv. Nemoc se totiž může na člověka přenést přes drobná zranění i přes kůži.

"Ochranná pásma jsou vymezována na tři měsíce. Pokud se během této doby neobjeví další případy, případně podezřelé úhyny zvěře, ohnisko se automaticky ruší," uvedl Mahdalík.

Nákaza se vyskytuje u volně žijící zvěře, podle něj proti ní není možná žádná vakcinace. "Proto je nutné přistoupit k ochranným a výstražným opatřením. Pokud lidé najdou uhynulého zajíce, případně jinou zvěř, měli by rychle informovat myslivce. Ti zabezpečí odklizení uhynulého zvířete a jeho předání na veterinární vyšetření," řekl ředitel.

Loni veterináři ve Zlínském kraji neevidovali žádný případ brucelózy zajíců. Předloni zaznamenali jeden výskyt choroby, ochranné pásmo kvůli němu tehdy podle ředitele platilo pro katastry Břestu a Hulína. V katastru Hulína se nákaza objevila i v roce 2015. U zajíců se brucelóza projevuje mimo jiné apatií, špatnou vyživeností, podkožními abscesy a záněty pohlavních orgánů. Nakazit se mohou i jiná zvířata, například skot, srnčí nebo psi. Odborníci proto nedoporučují pouštět psy na volno v místech, kde by mohli přijít do styku s uhynulými zajíci.

U člověka onemocnění vypadá podobně jako angína se střídavými vysokými teplotami. Napadá vnitřní orgány včetně uzlin nebo varlat. Nemoc je u lidí obtížně léčitelná. Základ představuje podávání antibiotik. Před nedávnem onemocněli brucelózou čtyři lidé z Opavska. Všichni se nakazili loni na dovolené v Arménii, když u místních pili kozí mléko.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související