Na Hluboké začali na noc zavírat zámeckou zahradu. Prý hlavně kvůli nepořádku

16. únor 2019 14:12

Dolní zahrada zámku Hluboká bývala cílem romantických procházek obyvatel Hluboké, ale i Českých Budějovic. Zejména ve tmě vyniklo barevné nasvícení zámku a staletých stromů. Jenže teď se na noc zahrada zavírá a v zimních měsících je vstup zakázaný už po setmění.

Vstupu do zahrady brání původní schwarzenberská branka. „Vidíte, že vnitřní zahrady byly chráněny už tehdy, byl oddělen vlastní park od zahrad. My jsme se po letech k tomu uzamykání pouze vrátili,“ říká kastelán Martin Slaba.

Vedoucí zahrad Jitka Böhmová zmiňuje, že víc než do rozvoje zahrad musela čas investovat do uklízení. „Na údržbu zahrad a parku máme šest zahradníků, což není mnoho. A když musíte každý den vyhrabat všechny cesty, projít trávníky, sklidit plechovky, lahve, plastové tácky, tak opravdu nemáte čas na nic jiného,“ popisuje.

Když byla zahrada v noci otevřená, chodilo sem podle kastelána hodně lidí. „Pohyb byl velký a lidé neohrožovali pouze zahrady jako takové, ale ohrožovali i budovu, třeba zkoušeli kliky a dělali nám tím i noční poplachy,“ líčí.

Podle šéfa Národního památkového ústavu Petra Pavelce byla dolní zahrada zámku Hluboká dlouhodobě výjimkou. „A to jsou i komplikovanější situace, třeba zámecký park v Třeboni, který je součástí městského prostoru, je to vlastně křižovatka uprostřed města a padne večer a je zamčený,“ dodává.

Na zámku Hluboká otevřou zimní prohlídkovou trasu, ostatní místnosti čeká velký úklid

Zámek Hluboká v zimě

Zámek Hluboká nad Vltavou v neděli 11. listopadu naposledy ukáže návštěvníkům hlavní prohlídkový okruh s knihovnou. Pak si podlahy, koberce a nábytek vezmou do péče restaurátoři.

V knihkupectví v Hluboké nad Vltavou má Kamila Hrouzová petici proti zamčení zahrady zámku. „My to vnímáme jako takový trochu surový krok a myslím, že i turisté by měli mít možnost vidět zámek v plné nádheře alespoň do deseti hodin v létě. Přijde mi to takové až moc striktní a až moc nepřející vůči turistům a obyvatelům,“ vysvětlila.

Starosta Tomáš Jirsa zaznamenal uzavírání zahrady až po stížnostech obyvatel Hluboké. „Samozřejmě mě to mrzí a zatím nebyla příležitost jednat s panem ředitelem o důvodech a o tom, jestli je to možné změnit. Lidé v městečku iniciovali petici, tak uvidíme,“ komentuje.

Už teď uvažuje kastelán Martin Slaba, že příležitostně dolní zahradu s romantickou vyhlídkou na údolí Vltavy a českobudějovickou pánev zpřístupní i nočním návštěvníkům.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související