Na Febiofestu jsou i filmy s náboženskou tematikou

29. březen 2009

Ve čtvrtek byl zahájen 16. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest, během něhož se v České republice představí 214 filmů z 58 zemí. Festival má jako své motto větu "Přinášíme hnízda plná filmových zážitků". A jak vám řekne Jana Šustová, v těchto hnízdech si přijdou na své i zájemci o filmy s náboženskou tematikou.

Není příliš běžné, že by se natáčely filmy z prostředí Svědků Jehovových. Výjimkou je dánské drama Vzdálené světy. Těší se velkému úspěchu a dokonce bylo nominováno na Oscara. Jak ho hodnotí programová ředitelka Febiofestu Hana Cielová.

"Na tom filmu je velice vzácné, že vznikal na základě autentických prožitků lidí, kteří tuto komunitu znají a tímto světem prošli. Scenárista spolupracoval s některými lidmi, kteří do filmu vnesli osobní zážitky, takže myslím, že je to opravdu autentické. Hrdinkou je mladá dívka, která vyrůstá v rodině úplně ortodoxních Svědků Jehovových a nezná nic jiného. Během dospívání se stane to, čeho se ti rodiče samozřejmě bojí - že se zamiluje do hocha z vnějšího světa a musí řešit rozpor mezi láskou a svojí vírou a pravidly. Je to velice citlivý, jemný film, který nedává černobíle za pravdu ani jedné ani druhé straně, ale naopak se snaží poukázat na rozpor světů a na jiné pohledy. A je to samozřejmě film, který vyzývá k vzájemné toleranci, což si myslím, že je vedle hodnověrnosti a autenticity jeho největší devizou."

Film Vzdálené světy

Z Dánska pochází i další zajímavý film, který se týká tematiky náboženství...

"Je to je film Jdi v pokoji, Džamile, který natočil režisér Omar Shargawi [Šargáví], jenž má dánskou matku a palestinského otce, takže on sám je takovým rozporným typem. A tento film se zabývá problematikou muslimských běženců, kteří zakotvili v Kodani. Celé se to sice odehrává v Dánsku, ale uvnitř muslimské komunity."

Film Jdi v pokoji, Džamile

Hlavní hrdina sunnita Džamil se rozhodne pomstít smrt své matky, ale probudí jen nekončící vlnu násilí a pomst.

"Je to film, ve kterém je mnoho působivých scén a který rozhodně provokuje k zamyšlení a je velice zajímavým pohledem na problematiku islámu nebo náboženského fanatismu tím, že to všechno se odehrává uprostřed západoevropského města, kde zdánlivě jako by tyto problémy nebyly."

Film Jdi v pokoji, Džamile

Na letošním Febiofestu najdete i dva filmy s tematikou holocaustu. "Chlapec v pruhovaném pyžamu" představuje pohled na koncentrační tábory dětskýma očima a mravně vypjaté drama "Předčítač" přináší milostnou zápletku na pozadí účtování s nacistickou minulostí.

Spustit audio