Na co mám nárok po návratu z mateřské? Práva a povinnosti zaměstnavatele i zaměstnance

16. leden 2019

JUDr. Ivana Zbořilová v naší pracovně právní radioporadně: Na co mám nebo nemám nárok po návratu z mateřské dovolené? Práva a povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele. 

JUDr. Ivana Zbořilová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mateřská dovolená je období, kterou poskytuje rodiči zaměstnavatel a začíná se počítat nejdříve osm týdnů, nejpozději však šest týdnů před plánovaným termínem porodu. Její celková délka je 28 týdnů při narození jednoho dítěte a 37 týdnu v případě dvou a více dětí.

Mateřskou podporu vyplácí Správa sociálního zabezpečení. Pokud jste zaměstnaná, je potřeba, aby vám ošetřující lékař, gynekolog, vyplnil žádost o peněžitou pomoc v mateřství, kterou odevzdáte svému zaměstnavateli. Pokud však podnikáte, musíte žádost předat přímo Správě sociálního zabezpečení.

Nejlepším místem na světě pro malého človíčka je láskyplná mateřská náruč

Správná manipulace s miminkem či batoletem - klubíčko

A nejen náruč mámina, ale i tátova, dědova či babiččina. A když na to trochu dohlédneme, malého brášku či sestřičku si rádi pochovají i starší sourozenci. Ale je moc důležité vědět, jak!

Abyste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte být v okamžiku nástupu na mateřskou dovolenou plátcem nemocenského pojištění. To znamená, že jste buď klasicky zaměstnaná, nebo v tzv. ochranné lhůtě, která činí 180 dnů od zániku nemocenského pojištění.

Ochrana lhůta trvá, dokud rodič čerpá mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, nejdéle však do tří let ratolesti. Pozor, nezaměňujte rodičovskou dovolenou ze zaměstnání s dobou, kdy čerpáte rodičovský příspěvek od státu, nemusejí se totiž nutně přesně překrývat.

Zákoník práce kryje matkám i otcům na mateřské a rodičovské záda důkladně. Je ale důležité práva znát, nenechat se vzít na hůl. Jak dlouho musí zaměstnavatel místo držet? Co když se záskok za vás až příliš osvědčí?

Celou radioporadnu s JUDr. Ivanou Zbořilovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související