Na českobrodském náměstí pokračoval o víkendu odstřel holubů. Ochránci zvířat jsou proti. Město zkouší zvukový plašič ptáků

4. únor 2019 07:58

Přemnožené holuby stříleli na náměstí v Českém Brodě i na dalších místech ve městě myslivci. Objednalo si je vedení města, které se chce ptáků zbavit. Podle úředníků ptáci roznášejí nemoci a ničí památky. Ochránci přírody ale požadují humánnější způsob, jak holuby likvidovat.

V akci bylo v neděli asi 15 myslivců, kteří během akce odstřelili asi 600 holubů. „Mně to připadá jako šílenost – střílet v neděli odpoledne na náměstí. Holubi jsou přemnožení, o tom žádná, ale existují i jiné možnosti – jako odchytové klece,“ říká Dagmar Kubištová z Ligy na ochranu zvířat.   

„Holubi znečišťují chodníky, místa kolem škol,“ říká jeden z důvodů odstřelu Rostislav Vodička z odboru životního prostření českobrodské radnice.  Město dostalo zároveň nabídku na bezplatné zapůjčení zvukového plašiče holubů. „Je umístěný na střeše školy, který údajně obsáhne zhruba hektarovou plochu,“ dodal Vodička.

Odstřel holubů je ve městě plánovaný i příští neděli 10. února 2019.  

autor: Radek Duchoň
Spustit audio