Na Biskupském gymnáziu ve Žďáře budou jednou tančit roboti. V nové laboratoři

4. říjen 2018 06:00

Biskupské gymnázium ve Žďáře nad Sázavou má novou robotickou laboratoř. V jejích útrobách se budou studenti učit sestavovat a programovat roboty.

Škola chce zároveň své chytré přístroje půjčovat jiným školám.

„Dám mu, aby jel sám. Ve chvíli kdy mu vstoupím do cesty, ví o mně, snaží se to nějak řešit,“ ukazuje možnosti Jiří Krejsa, ředitel firmy Bender Robotics a zároveň vyučující na VÚT Brno.

„Předchůdce tohoto podvozku je robot, který je určený k hlídání datových center. Jezdí po tom centru, hlídá také teploty jednotlivých počítačů. Tady je střední škola gastronomická, tam by to mohlo rozvážet aperitivy nebo něco takového,“ plánuje dále.

Stavebnice LEGO

Studenti církevního gymnázia se budou učit ve speciálním kroužku s jednoduššími systémy ze stavebnice LEGO. „Jsou tam servo pohony, dvě čidla,“ dodává učitel Jaroslav Dvořák.

Robot, Biskupské gymnázium Žďár

Ředitel školy Jiří Cočev věří, že časem dostane i ten náročnější robot od studentů mechanickou ruku nebo speciální ovládání hlasem. „Mám ještě takovou myšlenku, že všechny roboty naučíme tancovat, třeba uděláme nějaký zářez do knihy rekordů,“ usmívá se.

Robotika má ve škole hlavně sloužit ke zvýšení zájmu o technické obory.

autoři: Daniel Zach , mik

Související