Na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové musí pokácet nemocné stromy. Nové vysadí na podzim

17. leden 2019 14:36

Dopravu z centra Dvora Králové nad Labem k zoologické zahradě komplikuje v těchto dnech kácení stromů. Dvacítku lip a dva akáty stojící podél silnice napadla dřevokazná houba a kvůli bezpečnosti občanů se musí pokácet. 

Pracovník specializované firmy, stromolezec Roman Hanuš, postupně kácí na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové nad Labem jeden strom za druhým. Nejprve vyleze do koruny a motorovou pilou odřezává jednotlivé kusy stromu. Nakonec pokácí zbytek kmene.

„Některé části stromu nebo větve se musí spouštět dolů po laně. Když to jde, tak můžeme dolů házet i menší větve. Ale tak, abychom nic nepoškodili. A tak postupujeme až do úplného odstranění stromu."

Na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové musí pokácet nemocné stromy

Při kácení asistuje nejen strážník městské policie, který u hlavní silnice řídí dopravu, ale také zaměstnanci technických služeb. Ti odřezané dřevo postupně odváží. I to práci zdržuje. Za dva dny tak padlo k zemi zatím osm stromů, pokácet se jich musí dvaadvacet..

„Pracovníci technických služeb dřevo uklízí a my tomu přizpůsobujeme své tempo. Myslím, že spolupráce funguje perfektně," říká Roman Hanuš. Podle něj je na stromech na první pohled vidět, že už nejsou zdravé.

„To je velký problém obecně ve městech. Stromy jsou tady vystaveny velkým stresovým faktorům. Hodně se okolo kmenů kope, kořenové systémy jsou poškozené. Říká se, že stejný rozsah stromu jako v koruně, je v kořenovém systému. A pokud dojde k poškození v zemi, tak je přerušena výživa stromu a transport živin. Když vzniknou dole na kmeni rány, tak je to pro strom špatné. Jako zkušený stromolezec už poznám, že se nemocný strom i jinak pohybuje ve větru."

Na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové musí pokácet nemocné stromy

Mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková špatná stav stromů na Benešově nábřeží potvrzuje.
„Stromy je nutné pokácet především z bezpečnostních důvodů. Lámou se i velké větve, které mohou pádem na zem zranit chodce, cyklisty, nebo i řidiče projíždějících vozidel."

Za pokácené stromy město vysadí postupně nové. S výsadbou ale začne až na podzim.

Spustit audio

Související