Na 70 % Čechů má nadváhu nebo jsou obézní, říká obezitolog Robin Urbánek

Obézních lidí stále přibývá. S pandemií koronaviru se situace ještě zhoršila. Podle zlínského obezitologa Robina Urbánka to není jen kosmetický problém, ale nemoc.

Obezita je často uváděna jako civilizační choroba. Je obvykle spojena dalšími nemocemi jako jsou cukrovka nebo poškození cév. Počet obézních lidí se pravděpodobně v době nemoci covid-19 ještě zvýšil. Ačkoli podle obezitologa Robina Urbánka dosah zatím nejde odhadnout, situace podle něj bude zřejmě katastrofická.

„Obézních lidí stále přibývá a nejde to zastavit,“ říká Robin Urbánek. Své tvrzení doplňuje statistickými čísly: v roce 2015 trpělo obezitou nebo nadváhou téměř 60 % populace, v roce 2019 to bylo už například u mužů 70 %, u žen jen o něco málo méně.

Katastrofická je podle něj situace i u dětí. Podle Světové zdravotnické organizace přibývá i mimo covid každý rok v Evropě 400 tisíc dětí s obezitou nebo nadváhou. Čísla po koronavirové absenci pohybu u dětí a jejím dopadu na dětskou obezitu zatím nejsou známa.

Je obezita dědičná? Jaký je rozdíl mezi obezitou a nadváhou? Proč měli obézní pacienti při nemoci covid-19 větší problémy? I na tyto otázky odpovídal v rozhovoru s Petrou Kopáskovou obezitolog Robin Urbánek.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související