Muzeum v severočeském Úštěku je plné čertů a pekelných zařízení

5. prosinec 2021

Tentokrát vás pozveme na poněkud strašidelný výlet. Zavedeme vás do Úštěku v Ústeckém kraji na severu Čech, do zdejšího Muzea čertů. Tam se můžete trochu příjemně bát a hodně se pobavit. Černovlasý kudrnatý vládce zdejšího pekla Jaroslav Stejný vás provede Pikartskou věží i rozsáhlým hradním sklepením a poskytne výklad vskutku nevšední. Dozvíte se třeba, co všechno v muzeu čeká hříšnou duši.

Hned u vchodu narazíte na „peklém“. To není překlep. Název „peklém“ je správný. Jde o soustavu pohyblivých výjevů, které vytvořil vyhlášený severočeský betlémář Josef Fiala. Ovšem oproti betlému jsou to výjevy ze života pekelníků.

Kromě něj v muzeu ale uvidíte i exotické čerty – například z ostrova Bali nebo Mexika. To už ovšem nejsou jen tak ledajací dobráčtí čertíci, ale skuteční ďáblové.

V prvním patře si můžete prohlédnout obrázky, které sem přinášejí děti i renomovaní výtvarníci. A také mapku, kde jsou vyznačena místa s Čertovými kameny, hrádky, kopci, jeskyněmi, věžemi a dalšími pekelnými místy. Divili byste se, kolik jich po republice je.

V muzeu mají také černé čertí mléko, zpola vypité. Ovšem láhev s čertí kořalkou je už prázdná – to víte, čerti.

Muzeum čertů v Úštěku - portréty

V Úštěku mají i pekelné sklepení

Naproti Pikartské věži je vstup do gotických hradních sklepení a to je teprve to pravé úštěcké peklo. Překvapí jak rozsahem, tak obsahem. Zblízka tu uvidíte třeba váhu na hříšné duše, můžete se zastavit u kouzelných hodin, které měří čas docela jinak než na povrchu zemském a mají tu i brus na čertovská kopýtka, pazoury a růžky.

Nahlédnout můžete i do pekelného kotle, a jestli patříte mezi pomlouvače, pak se radši vyhněte kovadlině, kde čerti zlolajné jazyky kladivem upravují. Poměrně rizikovým zařízením jsou prý také čertovské koule, které spolehlivě odhalí nevěrné ženy.

Muzeum čertů v Úštěku - čertovské koule na měření nevěry

Čerti v Úštěku jsou ale hodní. I sám zdejší vládce Luciper při prohlídce bičem jen straší. Pekelníci dokonce na konci prázdnin pomáhají s balením školních brašniček, aby děti nezůstaly tak hloupé, jako bývají čerti.

Spustit audio