Muzeum keramiky v Bechyni představuje díla prověřená časem i podle nejnovějších světových trendů

1. prosinec 2021

Keramika a jihočeské město Bechyně patří odjakživa k sobě. První zmínky o hrnčířích v Bechyni pocházejí z dob renesance. A už víc jak sto let funguje ve městě střední průmyslová škola zaměřená na keramiku. V Bechyni se ve velkém vyrábí sanitární keramika a přes padesát let je možné v ní navštívit i Mezinárodní muzeum keramiky. To od letošního roku sídlí v nové moderní budově.

„U keramiky je sympatické to, že hmatová zkušenost, která je přímo otiskem v materiálu, v tom materiálu zůstává, protože ji pak vypálíte,“ říká sochařka a muzejní pracovnice v jedné osobě Paulina Skavova coby průvodkyně nově otevřeným Mezinárodním muzeem keramiky v Bechyni.

To dnes sídlí v bývalém domě služeb na sídlišti Obránců míru. Nevzhledná prefabrikovaná budova byla v posledních letech radikálně přestavěna a stala se z ní vzdušná stavba, která ve svých útrobách ukrývá spoustu zajímavých keramických exponátů.

„Hlavní výstavní prostor je v prvním patře,“ vysvětluje Paulina Skavova. „V přízemí máme foyer s recepcí, ale především se v něm nachází depozitáře. Což je dobře vymyšleno, protože pokud převážíte nebo stěhujete exponáty, je dobré, když s nimi nemusíte překonávat větší vzdálenosti nebo překážky,“ chválí účelnost budovy.

Objekty  Marion Weiss-Munk

Samotné muzeum, spadající pod Alšovu jihočeskou galerii, bylo založeno na konci šedesátých let minulého století. Půl století pak sídlilo v historických prostorách bývalého zámeckého pivovaru.

Zároveň se vznikem muzea byla v Bechyni založena i tradice pravidelných Mezinárodních keramických sympozií. Práce, které na nich vznikly, průběžně doplňovaly a dodnes doplňují muzejní sbírky. Současná muzejní budova je sice menší, něž původní výstavní prostory, ale zato umožňuje celoroční provoz.

autor: Filip Černý
Spustit audio