Muzeum Karla Kryla v Kroměříži vám umožní prožít jeho písničky na vlastní kůži

1. leden 2020

Máte rádi písničky Karla Kryla? Pokud zamíříte do Kroměříže ve Zlínském kraji, pak se mezi nimi doslova můžete projít. V muzeu věnovaném tomuto slavnému folkovému písničkáři, které se nachází v suterénu Starého pivovaru hned vedle radnice.

Expozici tvoří pět zvukově uzavřených tmavých místností, ve kterých jsou Krylovy skladby dramaticky ztvárněny. Jednotlivé komory jsou propojeny chodbou se zrcadly popsanými jeho milostnou poezií.

Například místnost, ve které zní asi nejznámější Krylova píseň Anděl, má v návštěvnících vzbuzovat dojem rozbitého kostela. U skladby Bratříčku, zavírej vrátka, se pro změnu ocitnou v ocelové „maringotce“ se závorou jako na hranicích, kde v určitý moment začne dokonce i pršet.

Karel Kryl se sice narodil v Kroměříži, ale po roce 1950, kdy komunisté zlikvidovali jejich tiskárnu, se celá rodina přestěhovala do Nového Jičína, odkud původně pocházela. A sám Karel Kryl na toto období nerad vzpomínal.

Klíčovými slovy celé expozice by mohly být: OSAMĚLOST a POCIT BEZ DOMOVA. Hned u vstupu vás totiž přivítají opuštěné kufry, koleje, které nikam nevedou a temné prázdné nádraží. Na podlaze jsou na dřevěných tabulích vyryty Krylovy básně o Víře, Pravdě, Pokoře, Kráse a Štěstí.

Karel Kryl zemřel 3. března 1994 v Mnichově ve věku nedožitých padesáti let. Pochován je v Praze na Břevnovském hřbitově.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio