Muzeum baroka v Uničově na Olomoucku představuje umělecké skvosty z tohoto období

5. červen 2014

Malý domek v těsné blízkosti fary a zároveň naproti vstupu do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Uničově se stal centrem barokního umění a také připomínkou působení sv. Jana Sarkandera v tomto kdysi královském městě. Dnes je zdejší Muzeum baroka jednou z nejvyhledávanějších atrakcí Uničova.

Budova dnešního muzea byla v 18. století farní školou. Ta však brzy přestala stačit, a byla proto postavena škola nová. Opuštěný objekt se nejprve stal technickým zázemím zdejší fary, později byl využíván i jako lazaret – to zejména v dobách válek a epidemií. Od šedesátých let pak už jen chátral.

V roce 2004 vzniklo při zdejší farnosti Občanské sdružení Zacheus, které si dalo za cíl chátrající dům zachránit, přeměnit jej v duchovní centrum a zároveň zde zřídit muzeum baroka. To se podařilo za podpory města, kraje a fondů EU. Stavební práce byly dokončeny v roce 2010.

Lapidárium Muzea baroka je ve sklepě

Můžete shlédnout i mistrovská díla sochařů

Kromě obrazů a soch z inventáře kostelů se v uničovském Muzeu baroka můžeme setkat také s díly místních barokních mistrů. Uničov měl to štěstí, že zde a v jeho okolí působili například významní sochaři, kteří se své řemeslo učili u žáka Matyáše Bernarda Brauna – sochaře Jiřího Pacáka z Moravské Třebové. K nim patří například Jiří Antonín Heinz a Severin Tichler.

Kromě jejich prací najdeme v Uničově i v samotném muzeu práce brněnského sochaře Ondřeje Schweigla. Pozadu nezůstávají ani barokní malíři. K nim patří hlavně zdejší rodák Ignác Oderlický a jeho syn Jan. Pro oba by jistě bylo ctí, že jejich díla dnes visí ve stejných prostorách jako obrazy jejich vzoru Jana Kryštofa Handkeho.

Expozice nabízí i obrazy místního rodáka Ignáce Oderlického

Kromě děl barokních mistrů se v uničovském Muzeu baroka můžeme seznámit ještě s jednou významnou osobností dějin města. Tou je bezesporu sv. Jan Sarkander. Jeho socha stojí i u kostela a připomíná, že tento světec ve městě působil. Byl zde sice jen necelý rok – od jara do podzimu roku 1609, ale jeho duchovní odkaz zde stále žije. V muzeu si můžeme prohlédnout jeho obraz a také část jeho korespondence.

autor: kbz
Spustit audio