Muzeum ani koupaliště. Utrácet budeme za důležitější věci, říká starostka České Třebové

24. leden 2019

Na začátek loňského listopadu na postu starosty České Třebové vystřídala Jaroslava Zedníka, který úřad opustil po dlouhých šestnácti letech.

Jak se v nové roli cítí, s jakými vizemi do úřadu nastupuje a s čím vším se už musela poprat, nám nová starostka Magdalena Peterková řekla v Dobrém ránu.

„Musím říct, že si postupně zvykám, je to úžasný pocit stát se první starostkou České Třebové. Ale už jsme mnohokrát říkala, že si uvědomuju to velkou zodpovědnost, takže ke své funkci přistupuju s respektem, se zodpovědností, opatrně a s úctou,“ říká Magdalena Peterková.

Stopka pro trampy a koupaliště

Předchozí vedení předalo město bez dluhů a s několika rozpracovanými projekty: „Předání města proběhlo v klidné atmosféře, čehož si velice vážím a musím říci, že si vážím i práce minulého vedení, říká nová starostka a vysvětluje, proč některé z chystaných plánů nové vedení zarazilo: „Na tyto projekty nenavazujme, protože na ně nejsou peníze. Jsou mnohem důležitější věci, které je potřeba řešit. Ať už je to odpadové hospodářství, opravy škol, školek a podobně.“

Čtěte takéNestraníci z České Třebové jdou po letech do opozice

V Třebové mělo například vyrůst jediné muzeum trampingu v republice. To zatím nebude: „Projekt muzea jsme nezrušili úplně, jen jsme ho odsunuli. Dokonce jsme jednali na ministerstvu kultury a teď čekáme na výsledek, zda bychom měli od ministerstva nějakou pomoc, nebo ne.“

„V případě bio koupaliště dáme raději přednost krytému plaveckému bazénu, protože tam rekonstrukce proběhla naposledy před 18lety. Teď jednáme s městskou společností Eko Bi, která má bazén na starost, jak postupovat a jak rozfázovat opravy. V tuto chvíli ještě neznáme přesný termín zahájení oprav,“ říká starostka.

Krematorium nekončí

Dalším úkolem, který před novým vedením radnice stojí je provoz a oprava krematoria. Bouřlivou diskuzi vyvolala informace provozovatele, že krematorium v Třebové končí. „Není tomu tak. Končí pouze smlouva s provozovatelem k poslednímu březnu. A od prvního dubna přejde krematorium pod městskou společnost Eko Bi. A my už máme představu o několika etapách rekonstrukce krematoria, které musíme opravit,“ vysvětluje Magdalena Peterková.

Čtěte takéZ 3000 na 800 spalů. Krematorium v České Třebové bude kouřit jen dvakrát v týdnu

A krematoriem dlouhý seznam chystaných rekonstrukcí nekončí: „V dubnu by měla začít další fáze opravy povrchu silnice I/14. Tentokrát od světelné křižovatky směrem na Svitavy až po Korado. V souvislosti s tím opravíme také chodníky a tuto opravu zároveň využijeme pro pokládku datového kabelu pro budoucí úsekové měření rychlosti v rizikových místech.“

Česká Třebová chce být „smart city“

Novinkou radnice je skupina pro informační technologie vedená prvním místostarostou Daliborem Zeleným: „Ta bude pomáhat při realizaci projektů jako je „smart city“. První výsledky už má za sebou a to je elektronické hlasovací zařízení pro zastupitelstvo. 7. ledna rada schválila návrh podmínek výběrového řízení a v červnu bychom mohli poprvé hlasovací zařízení vyzkoušet.“

Zeď skrz město nechceme

Velká vlna nevole se zvedla proti plánovaným protihlukovým opatřením podél železničního koridoru. Vysoké stěny, které měly doslova protnout město, rozzlobily nejenom minulé vedení radnice, ale především občany. „V této věci posun máme. Minulý projekt se pozastavil a teď se zpracovává nová studie, která by měla být pro občany přijatelnější. Hotová bude v březnu a se SŽDC jsme se dohodli, že bychom ji asi v květnu s občany projednali,“ říká Magdalena Peterková.

Byty pro mladé

Také Českou Třebovou, stejně jako celou řadu měst v České republice trápí nedostatek bytů pro mladé. „Parcel pro rodinou výstavbu mnoho nemáme. Čekají nás jednání o výkupu pozemků vhodných pro parcely na rodinnou výstavbu. Máme několik objektů, kde by se daly vybudovat byty. A na Novém náměstí je bývalý hotelový dům, ten odkoupila firma, která tam začne budovat byty a podle jejich sdělení by měly být za rok hotové. Doufám, že svému slibu dostojí,“ věří Peterková.

Změnou by mělo projít také odpadové hospodářství: „Po minulém vedení máme k dispozici studii a probíráme všechny možné způsoby jak nejlépe nakládat s odpady. Zvažujeme třídičku, zvažujeme spalovnu, ale to se nedá říct od stolu, jak přesně to bude. Zatím je všechno v jednání,“ uzavírá starostka Peterková, která je teprve na začátku funkčního období. Práce a plánů má nové vedení radnice dost, co se povedlo splnit a dotáhnout do zdárného konce se uvidí za čtyři roky.

Spustit audio

Související