Muž z Chrudimska podvodnými nákupy zvířat vydělal miliony

20. říjen 2011

Královéhradecká policie podezírá dva muže z rozsáhlých podvodů při výkupu jatečních zvířat se škodou 11,5 milionu korun. Hlavním podezřelým je pětatřicetiletý muž z Chrudimska, který jako jednatel řeznické společnosti zvířata od dodavatelů v hradeckém kraji vykupoval, ale neplatil za ně.

Později pro něj podvodné nákupy údajně dělal jeho dvaatřicetiletý zaměstnanec. Informovala o tom mluvčí hradecké policie Ivana Ježková.

Hlavního podezřelého policie zatkla v pondělí. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Soud na muže uvalil vazbu. Mladšímu podezřelému hrozí v případě odsouzení až osm let vězení. Podle policie muž jako jednatel řeznické firmy podvody páchal nejméně od jara roku 2009 do podzimu roku 2010.

"Od různých dodavatelů, zemědělských družstev i drobných chovatelů, nejenom v Královéhradeckém kraji, vylákal jateční zvířata, jejichž cenu ale neuhradil. Neplatil ani další služby spojené s podnikáním, jako jsou energie, platby za telekomunikační služby, veterinární kontroly, nákupy a opravy zboží potřebného k podnikání," uvedla mluvčí.

Podezřelé podnikání řeznické firmy začali prověřovat kriminalisté z Rychnova nad Kněžnou v době, kdy muž nezaplatil sedmi dodavatelům. V lednu 2010 jim byla známá škoda přes 400.000 korun. Dalším prověřováním kriminalisté prý rozkryli daleko rozsáhlejší podvody a případ převzala krajská policie.

Aktuálně policie eviduje 94 poškozených subjektů. "Nejvyšší škodu muž způsobil podnikateli z Náchodska, a to ve výši téměř 3,5 milionu korun. Zvířata odebíral i od soukromých farmářů staršího věku, pro které je chov býků, krav a prasat jediným zdrojem obživy," řekla Ježková.

Když již bylo jasné, že muži nikdo žádná zvířata neprodá, našel si za sebe podle policie náhradu. "Jako nového nákupčího si tedy vybral zaměstnance firmy, který ještě nějakou dobu plnil jeho pokyny při shánění jatečního dobytka. Oba velmi dobře věděli, že finanční závazky neuspokojí, v podnikání však pokračovali," popsala mluvčí.

Podezřelý jednatel byl v době, kdy údajně podvodně podnikal v hradeckém kraji, již pravomocně odsouzen Okresním soudem ve Žďáru nad Sázavou za trestný čin zpronevěry. Ten souvisel s jeho předchozím podnikáním. Soud dal muži trest dva roky vězení s podmíněným odkladem do roku 2013.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio