Mušle v bílé/červené omáčce
Slunce, moře, léto, teplo. Možná, že to se vám vybaví, když se řekne Chorvatsko. A právě tam vás vezmeme alespoň na pomyslný výlet v dnešním apetýtovém receptu.
Dnes si uvaříme Dagně na buzaru – zkrátka mušle v bílé nebo červené omáčce. Nebojte se, pro mušle nemusíte až k moři, pořídíte je i v českých obchodech. A o jaké mušle půjde? O takzvané slávky jedlé.
Budete potřebovat:
- 1 pytlík mušlí (slávky jedlé)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce petrželové natě
- 1 dcl bílého vína
- 1 lžíce strouhanky
- trochu pepře
- rajčata
Postup:
Mušle se musí očistit. Nejlépe kartáčkem. Podávají se buď s bílou nebo červenou omáčkou, nebo chcete-li bílou nebo červenou buzarou.
Bílá buzara:
- Do kastrolu nebo hlubší pánve dáme olivový olej.
- Zahřejeme na silnějším ohni, přidáme nakrájené stroužky česneku.
- Když cítíme, že česnek voní, přidáme lístky petrželové natě a přisypeme očištěné slávky.
- Jakmile začnou pouštět šťávu, můžeme je podlít trochou vody.
- Podusíme 5-10 minut pod pokličkou, občas zamícháme.
- Škeble se otevřou a to je znamení, že je máme podlít vínem a ještě asi 5 minut dusit.
- Nakonec přidáme lžíci strouhanky.
- Sůl není potřeba.
- Podáváme v hlubokém talíři s chlebem.
Červená buzara:
- Postup je podobný.
- Do kastrolu nebo hlubší pánve dáme olivový olej, cibuli, slávky neboli mušle a osmažíme.
- Pak přidáme nakrájené stroužky česneku, nadrobno nakrájenou petrželovou nať a nadrobno nakrájená rajčata.
- Dusíme asi 5 - 10 minut a zalijeme bílým vínem a opět dalších 5 minut dusíme.
- Do červené omáčky už nepřidáváme strouhanku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka