Můj život byl pořádná jízda! Říká Mirka Dobešová

Přitom se od svých čtrnácti let pohybuje na hraně života a smrti. Dnes 31 letá žena, které nádor v dutinách poznamenal část obličeje a nyní hrozí, že přijde o zrak.

Mirka Dobešová se Zorkou Ježkovou

Všechno začalo nevinnými virózami, které se opakovaly a bolestmi hlavy, které neustávaly. Lékaři šokovali rodiče diagnózou: „Vaše dcera má alveolární rhabdomyosarkom. Připravte se na nejhorší. Může zemřít.“ 

Z dětství Mirky Dobešové

Jediný specialista v celé zemi, který měl schopnost takový nádor odoperovat, provedl úspěšně zákrok, který si ale vyžádal svou daň. V pražském Motole museli čtrnáctileté Mirce odebrat spolu se sarkomem všechny napadené části – kromě tkáně obličeje též polovinu horní čelisti i se zuby, lícní kost a podočnicový oblouk. Aby pravé oko mělo vůbec na čem držet, vložili jí do tváře titanovou destičku. Ta bohužel slabou pokožku bez tkáně před pěti lety protrhla a začala z obličeje vylézat ven.

Z dětství Mirky Dobešové

Mirčin obličej se od té doby bortí. Hrozí, že přijde o další část tváře i chrupu a hlavně o zrak. Je příznačné, že rakovinu porazila, ale mnohem náročnějším soupeřem je její – pojišťovna. Na náročnou operaci, která má být provedena v zahraničí, si Mirka shání peníze sama.

Z dětství Mirky Dobešové

Mirka je obrovský bojovník. Nepřipouští si, že od dětství balancuje na hraně života a smrti, vystudovala vysokou školu, pracuje, pomáhá lidem okolo sebe a rozdává energii a smích. Odkud tato mladá žena, které chybí půlka obličeje čerpá svoji sílu? Poslechněte si celý rozhovor s Mirkou Dobešovou.

autor: zos
Spustit audio