Mražený krém Sibirka od Marie Kučerové má svěží chuť lahodné smetany. Máme i bezlepkovou variantu

Je léto, je třeba si připravit něco osvěžujícího. Tady je tip na čtyři krásné porce zmrzliny, která oplývá svěží chutí lahodné smetany a příjemnou dávkou cukru. Výborné a jednoduché. Připravila Marie Kučerová z jihočeských Malšic.

Ingredience
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%, ale i klidně 40% tuku)
  • 2 bílky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru (domácího)
  • 2 dortové oplatky (kupované)
  • špetka soli

Postup

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme je do zbělání. Pak přidáme domácí vanilkový cukr – do půl kila krupicového cukru dáme vyškrábaná semínka z vanilkového lusku, promícháme a necháme v cukru i celý lusk.

Došleháme na pevný sníh, který pak zmrzlinu načechrá a „podrží“.

V druhé míse vyšleháme smetanu. Nezapomeňte, že při šlehání smetany je dobré použít vychlazenou smetanu a začít při nižších otáčkách. Když pak trošku nabyde, můžeme zvýšit otáčky.

Do šlehačky v závěru zašleháme dvě (zarovnané) lžíce moučkového cukru, aby to nespadlo, a došleháme.

Sníh a šlehačku smícháme dohromady. Stěrkou zlehka přidáváme bílky do šlehačky.

Na oplatku naneseme nadýchanou vyšlehanou směs a zarovnáme až do krajů. Přikryjeme druhou oplatkou.

Vložíme do igelitového sáčku, aby to nechytlo nežádoucí pach v mrazáku, a dáme zamrazit alespoň na čtyři hodiny. Poté nařežeme na čtyři díly.

Tip: Do zmrzliny můžeme dát i kousky čokolády nebo maliny. Můžeme použít i ochucenou šlehačku s příchutí karamelu, vanilky nebo pařížskou.

Marie Kučerová

Pochází z jižních Čech a Sibirku dělá už přes 20 let. Recept v jejich rodině úspěšně koluje. Kdo nemůže lepek, jako dcera paní Marie, zmrzlinu může konzumovat i bez oplatky. Stačí dát do kelímku a zamrazit v kelímku.

Paní Kučerová nám na přivítanou upekla i domácí jablečný koláč a slané tyčinky z listového těsta s curry pastou.

Marie Kučerová a Patrik Rozehnal