Moravská galerie v Brně otevřela novou rozsáhlou výstavu Slovenký mýtus - Obraz Slovenska v umění 20.století

22. duben 2007

V prostorách Uměleckoprůmyslového muzea se tak 400 exponáty prezentují různé výtvarné skupiny či samotní umělci.

Cílem celé expozice je hledání a nalézaní identity národa prostřednictvím výtvarného umění - prozradila autorka výstavy Alexandra Kusá Saskii Mišové.

Co představuje výstava Slovenský mýtus? Abychom diváka nemátli, zvolili jsme podtitul Obraz Slovenska v umění 20.století. I když není zcela správný, zhruba přesně to obsahuje. Obrazy, které vypovídají o vizualizované podobě Slovenska a slovenskosti.

Tady je k vidění přes 400 exponátů, není to na jednoho diváka trochu moc? Já jsem tu výstavu viděla i jako divák, tak doufám, že ne. To bude muset asi samozřejmě posoudit každý sám. Jde tu o to, že nechceme, aby se někdo věnoval 7 minut jednomu obrazu, jak tomu někdy bývá, spíše nám jde o to, aby ze skladby těch děl dostal jakousi vizuální informaci. Aby se nám nade vší pochybnost podařilo ukázat, co to něco tak komplikovaného jako slovenský mýtus je. Proto jsme zvolili tuto verzi.

Jaké období výstava zahrnuje? Zhruba je to 20. století, ale některá díla jsou i z půlky 19. století, např. Slovenská rodina od Mánesa. Některá díla jsou už i z období po roku 2000, tedy úplně nová. Ta ovšem nejsou základem výstavy, takže se nám zdálo příliš komplikované, dávat je do jejího názvu, pak by to už bylo nepříliš jasné. Takže plus mínus konec 19. století a i začátek 21. století, ale gró je umění 20. století.

K vidění nejsou jenom slovenští výtvarní umělci, ale i čeští, proč? Protože to byl takový velmi silný kulturní fenomén. Už na konci 19. století totiž čeští umělci podnikali tzv. "spanilé jízdy" na Slovensko, kde se snažili vidět tu panenskost přírody i života, takovou tu neporušenost i z etnografického hlediska. Z tohoto zájmu potom vznikaly i některá umělecká díla, která na této výstavě prezentujeme.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio