Moravia Brass Band je čistě mužská záležitost. Výjimkou je Kristýna Ratajová s lesním rohem

15. leden 2019

Kristýna Ratajová hraje na lesní roh, Jan Pospíšil na eufonium. Oba jsou součástí originálního dechového koncertního tělesa Moravia Brass Band. Ve studiu povídali o tom, jak nápad založit nevšední orchestr vznikl a na své nástroje také zahráli.

„Tradice prvního brass bandu sahá k roku 2008, kdy jsme s kamarády na konzervatoři přemýšleli, čím osvěžit naše hudební prostředí a vznikla myšlenka založit tento soubor. Nechali jsme se inspirovat zahraničními soubory, především z Anglie a z Rakouska,“ říká o počátcích Moravia Brass Bandu Jan Pospíšil.

Jaké je vlastně složení takového orchestru? „Trubky máme v orchestru výjimečně, naši trumpetisté hrají na kornety, lesní rohy, eufonia, trombony, tuby a doplňuje nás bicí sekce.“ A nechybí ani pan dirigent, který je původem z Japonska a fanouškem Bohuslava Martinů.

I když se to nezdá, hra na lesní roh je u žen vcelku běžná záležitost. „Na konzervatoři jsem měla pět spolužaček, které na ten lesní roh hrály,“ dodává Ratajová. „Můj tatínek je trumpetista a do kapely jednoduše potřeboval lesní roh – ten jsem dostala já se sestrou a na bratra zbyla trumpeta,“ popisuje cestu ke svému hudebnímu nástroji jediná žena Moravia Brass Bandu.

Zažili lásku k hudebnímu nástroji na první výdech? Je pravda, že sekce dechařů patří podle rčení muzikantů k těm nejzábavnějším? A jak se ženě daří organizace početného čistě mužského hudebního tělesa? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související