Modrásek a orel mají něco společného. Jsou obávaní i ohrožení

Tento týden se vydáváme za zvířaty v naší přírodě. Našim průvodcem bude redaktor Milan Kopecký a spolu s ním mnozí znalci přírody.

Hledáme zvířata méně obvyklá, netypická, často ohrožená. U některých zjistíme, že nám zmizela z očí tak nenápadně, že jsme to ani nepostřehli. No, schválně, kdy jste naposledy viděli koroptev?

Koroptev

Než si vzpomenete na koroptev, poslechněte si první příběh. Týká se ptáka mnohem většího. Je to orel mořský. Rozpětí jeho křídel může přesahovat dva metry. Pátrali jsme s ornitologem Vojtěchem Kodetem. Jak je vidět, respektive slyšet, bylo úsilí korunováno úspěchem.

Orel
0:00
/
0:00

Bobr evropský je největší hlodavec, který má mnoho společného s myší. Moc na to sice nevypadá, ale je to tak. Samotné zvíře s charakteristickými zuby a velkým ocasem nespatříme, jeho stopy jsou ale viditelné zcela jasně. Pátráme na pomezí Jihlavska a Havlíčkobrodska.

Tady pracoval bobr
0:00
/
0:00

Teď vám představíme motýla zabijáka. Bude to stejně něžné stvoření jako ostatní členové říše motýlů, modrásek černoskvrnný je ale doslova vrah. Kdyby mravenci uměli mluvit, řekli by nám víc. Míříme do Ždárských vrchů.

0:00
/
0:00

Když se řekne jelen, každý si představí velké zvíře s mohutnými parohy, ke kterému není radno se přibližovat. To možná platí v době říje, ale jinak je jelen plachý a snaží se držet dál od civilizace. Moc se mu to ovšem nedaří. Číháme v lesích u Ždírce nad Doubravou.

Jelen lesní, nebo také evropský (Cervus elaphus)
0:00
/
0:00

Už se možná ptáte, kam se ztratila ona avizovaná koroptev. No, to by nás také zajímalo. O koroptvi se mezi lidmi stále mluví jako o běžném hrabavém ptákovi, který žije na polích. Jenže ve skutečnosti je ohroženým druhem. Může za to naprostá změna v zemědělství, nastartovaná v 50. a 60. letech minulého století. Koroptve hledáme se zooložkou Danou Rymešovou.

0:00
/
0:00
autoři: Martin Váňa , mik
Spustit audio