Moderní technologické centrum zaměřené na robotiku a umělou inteligenci vznikne v Plzni na Světovaru

13. březen 2019 07:50

V Plzni na Světovaru vznikne moderní robotické centrum. Původně tam mělo být kulturní centrum 4x4 Culture Factory, ale z projektu sešlo kvůli velké ekologické zátěži.

Ve stěnách byl škodlivý korkodehet. Ten už je odstraněný, a tak město připravuje v jedné z hlavních budov technologické centrum pro firmy, které se zabývají drony, virtuální realitou, robotikou a umělou inteligencí.

„My jsme úplně změnili koncept. Budovu kompletně opravujeme, plus ještě rekonstruujeme vedlejší budovu. Měly by tam vzniknout prostory pro podnikání v oblasti inovací a vývoje zaměřené na robotiku a moderní technologie,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Šindelář s tím, že Plzeň chce sdružit dohromady firmy, které v tomto odvětví podnikají. Město jim bude prostory pronajímat. Technologické centrum se bude jmenovat TechTower a Plzeň má šanci na něj dostat dotaci, a to téměř 190 milionů korun z celkových 455 milionů projekční ceny.

Město, respektive Správa informačních technologií, už vybudovala úspěšné Centrum Dronet v areálu DEPO2015. Prostor tam mají i programy zaměřené na technické vzdělávání. Centrum by se také částečně na Světovar přesunulo. Stejně jako Dům digitálních dovedností, který sídlí vedle depa v areálu Reodepony.

Město chce s firmami úzce spolupracovat

„Tam odsud bychom je chtěli přesunout do TechToweru. Dostat tam firmy a navázat na ještě bližší spolupráci, třeba i v oblasti dronů, kde se Plzni velmi daří,“ řekl Pavel Šindelář.

Město počítá například i s výrobou založenou na 3D tisku, vzhledem k vodní nádrži by šlo na Světovaru taky testovat robotické systémy, které jsou určené k práci pod vodou a zároveň vznikne i prostor pro výstavy, konference nebo veletrhy. A kde přesně TechTower bude?

„Jedná se o budovu, kde měl být původně archiv a 4x4 Culture Factory, když se připravoval projekt Evropské hlavní město 2015. Je to ta hlavní nejviditelnější budova, protože má nahoře věž. Vedle toho je to jedna menší budova, která by měla částečně sloužit i jako školka pro děti zaměstnanců firem, které tady budou působit,“ popsal Pavel Šindelář.

Zahájení stavby TechToweru je naplánováno na příští rok a hotovo by mělo být v roce 2021. Archiv města Plzně pak bude v jiné části Světovaru v budově nazývané Bratislava. Projekt ale ještě město nemá připravený.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio