Moderní rozhledna na Křížové hoře ctí historii. Vyrostla na půdorysu někdejší kaple

11. srpen 2019

Na samém okraji Pardubického kraje se nad obcí Červená Voda tyčí moderní rozhledna. Dnes je dominantou Křížové hory, na které dříve stávala dřevěná kaple z roku 1833. Stavitelé rozhledny chtěli ovšem zachovat historické souvislosti.

Křížová hora se tyčí do výšky 735 metrů nad mořem. Rozhledna začala na jejím vrcholu vznikat v roce 2006. Projekt architekta Jana Mádlíka respektoval historii místa, a tak se v prostoru otevřeného ochozu můžete projít po dlážděném půdorysu někdejšího dřevěného kostelíka a obdivovat moderní kamenný oltář.

Betonová rozhledna je obložená dřevem, z ochozu ve výšce 25 metrů jsou impozantní výhledy do kraje. Jako na dlani budete mít před sebou Orlické hory, Králický Sněžník i Jeseníky. Moderní rozhledna na Křížové hoře se stala Stavbou roku 2008 Pardubického kraje.

Poutní místo zlikvidovali vojáci

Malý dřevěný kostelík vyrostl na vrcholu hory v roce 1833. Když později vyhořel, lidé postavili nový. Oltářní obraz dorazil až z poutního místa Mariazell v Rakousku. V roce 1850 osázeli obyvatelé Červené Vody Křížovou horu stromy. A v roce 1923 vznikla vedle kostela dřevěná chata, která sloužila poutníkům i výletníkům.

Křížová hora byla oblíbeným výletním místem už v minulosti

Poutní slavnosti se na Křížové hoře konaly dvakrát do roka a o zvelebení místa se staral místní Spolek Křížové hory. Od okraje Červené Vody jeho členové vysázeli lipovou alej, vedoucí až na kraj lesa.

Po roce 1945, po odsunu německého obyvatelstva, začalo nové osídlování. Prostor za Křížovou horou zabrala jako svoje cvičiště naše armáda a od roku 1969 do roku 1990 sloužil armádě sovětské. Je tedy celkem jasné, že došlo k devastaci Křížové hory a také k likvidaci poutního místa. Po roce 1960 zmizel kostelík i dřevěná chata.

Na Křížovou horu se pohodlně dostanete z obce Červená Voda, která leží v Králické brázdě mezi Orlickými horami a masivem Králického Sněžníku, a turisté sem míří nejen v létě, ale také v zimě, protože svahy blízké Bukové hory nabízejí komfortní podmínky příznivcům sjezdového lyžování.

autor: BRA
Spustit audio