Množství kofeinu v kávě ovlivňuje způsob, jakým ji připravujeme

14. únor 2019

Kávová zrnka jsou zásobárnou živin prospěšných našemu zdraví. Spolu s šálkem dobré středně silné kávy do těla dodáváme draslík, hořčík, vitamíny skupiny B, mangan i fosfor. Na štíhlou linii je káva ideální, protože obsahuje minimum tuků i sacharidů.

„Každému bych doporučil, aby si z pití dobré kávy lidé udělali každodenní rituál. O chuti rozhodují různé ingredience a také to, co k tomuto nápoji zrovna zakousnete. Třeba pro zamilované bych volil určitě sladký styl, s příchutí vanilkového sirupu. Jako zákusek může být čokoláda, štrúdl nebo skořicový biscuit,“ popisuje odborník Jiří Sýkora z rodinné firmy založené v roce 1910.

Předávkovat se kofeinem je kumšt

Pokud kávy vypijte za den víc, můžete mít pár hodin silnější bušení srdce, vyšší tlak, nebo problémy s nespavostí.  Pravděpodobnost, že se předávkujete, je ale mizivá. K tomu byste potřebovali asi 150 šálků denně. Je ale fakt, že kolik kofeinu bude káva při konzumaci obsahovat, můžete ovlivnit už při vaření.

Čtěte takéNejškodlivější káva? Český turek a bezkofeinová

„Čím déle lógr presujete, nebo louhujete, tím více kofeinu vytváříte. Ital s deseti malými espressy má v sobě o polovinu méně kofeinu, než Čech s jedním turkem zalitým vařící vodou,“ srovnává Jiří Sýkora.

Kofein obsahují samotná zrna (zvaná dřeva), kdežto olej, který po vypražení vzniká a ovlivňuje aroma kávy, je skoro bez kofeinu.

Zásadní je čerstvost

Druh a chuť kávy si každý vybere sám, ale její čerstvost už ovlivňují výrobci a obchodní dodavatelé.

Chuťovou charakteristiku kávy určuje způsob pražení, nejzákladnějšími vlastnostmi jsou kyselost a hořkost

„Už náš dědeček, vždy když pražil, měl v rohu pražírny žok se zelenou kávou a vypražil jen takové množství, které stačilo maximálně na 10dnů. Nikdy to nebylo dopředu na dva, nebo tři roky, což se bohužel na současném trhu děje. Jedna z nejstarších československých norem dokonce zakazovala prodávat kávu starší šesti týdnů. Olej vypražený z kávy totiž po delší době začne žluknout, není chutný a navíc je karcinogenní. Obecně tedy platí, že od upražení by se káva k zákazníkovi měla dostat maximálně do tří měsíců.“ Chcete-li si tedy pochutnat, kupujte malá balení a kávu si doma raději namelte.

Co jste o kávě servírované v restauraci možná nevěděli:

  • Americano je připravené espresso, do kterého se přidá voda navíc
  • Doubleshot pochází ze současné britské a americké kávové kultury a je to dvojité espresso
  • Servírované cappuccino by nemělo být ničím posypané (žádná skořice ani kakao)
  • Šlehačka na irské kávě musí být vyšlehaná jen do polotuha, aby se s kávou smísila v ústech
  • Když barista správně zahřeje mléko při přípravě pěny, káva přijde na stůl v podstatě vlažná, tak akorát pro napití
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související