Mítov na jižním Plzeňsku trápí rozsáhlé autovrakoviště. Nepomohla ani stotisícová pokuta

18. březen 2019 09:35

Desítky autovraků přímo na okraji Chráněné krajinné oblasti Brdy. Navíc v památkové zóně. To je možné vidět v Mítově na jižním Plzeňsku.

Vraky v různém stupni rozkladu má na svém pozemku uprostřed obce Radek Šlejska. To by nebylo až tak neobvyklé, kdyby Mítov nebyl vesnickou památkovou zónou, nenacházel se přímo na okraji Chráněné krajinné oblasti Brdy a ještě k tomu v oblasti Natura 2000. Místním autovrakoviště vadí. Hyzdí podle nich obec a obávají se, že z něj můžou unikat nebezpečné látky.

O to, aby vrakoviště zmizelo, usilují už řadu let Nové Mitrovice, pod které Mítov spadá. Obec podala podnět na Českou inspekci životního prostředí a ta v roce 2013 udělila Radku Šlejskovi pokutu sto tisíc korun. On se pak několikrát neúspěšně odvolal a pokutu dodnes nezaplatil.

„Pokuta nebyla zaplacena a je exekučně vymáhána,“ potvrdil vedoucí oddělení odpadového hospodářství na České inspekci životního prostředí v Plzni Tomáš Kameník. Další pokuta pak byla od inspektorů z oddělení ochrany vod ve výši deset tisíc korun. A byla za to, že Radek Šlejska nepodložil autovraky vaničkami, aby zamezil úniku provozních náplní. V tomto případě se proti pokutě sice neodvolal, ale opět ji nezaplatil, a tak je i tato částka exekučně vymáhána.

Do případu opět vstoupí ČIŽP

Česká inspekce životního prostředí nemá podle zákona zmocnění nechat vrakoviště odstranit. A od udělení pokut ho ani nekontrolovala. „Od okamžiku, kdy naše pokuty nabyly právní moci, tak jsme ze strany obce ani občanů neobdrželi v této věci žádný podnět. Touto problematikou jsme se proto dále nezabývali,“ uvedl Tomáš Kameník z plzeňské ČIŽP. Pak si ale prohlédl fotky, které na místě pořídila reportérka Českého rozhlasu Plzeň Jana Kosová a je podle něj nutné se k vrakovišti vrátit.

„Podle fotek, které mám od Vás, se zdá, že situace je buď stejná, ne-li horší. To pro Nás samozřejmě znamená, že se touto věcí budeme opětovně zabývat,“ řekl Tomáš Kameník.

Majitel autovrakoviště Radek Šlejska se po poradě se svým právníkem odmítl k celé záležitosti vyjádřit.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio