Mistr tradiční rukodělné výroby Jaromír Konrady a „čertovské“ nástroje z jeho dudařské dílny

21. leden 2019

Plzeňský dudák a výrobce dud Jaromír Konrady se v prosinci loňského roku stal držitelem titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje. Titul mu udělila rada Plzeňského kraje v oboru výroba chodských dud a dalších drobných lidových nástrojů. Ve své rodině představuje Jaromír Konrady již třetí generaci výrobců dud a jeho „čertovské“ nástroje patří v současné době k nejlepším.

Jaromír Konrady se narodil 21. 8. 1944 v Domažlicích. Vyučil se v oboru truhlář a opravář hudebních nástrojů, vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze a Vysokou školu lesnickou a dřevařskou ve Zvolenu. Pracoval ve Výzkumném a vývojovém ústavu dřevařském Praha, ve Škodě Plzeň, později v truhlářském družstvu a dřevařském podniku. Jeho velkou láskou se ovšem stala lidová hudba – a chodské dudy především.

Chodské dudy - láska na celý život

Hře na dudy a také tradiční výrobě chodských dud se Jaromír Konrady věnuje od svého mládí. V roce 1957 se stal členem dudácké muziky ZUŠ Domažlice, byl také členem dudácké muziky souboru Psohlavci Praha a vedoucím Malé dudácké muziky Praha. Po svatbě se přestěhoval do Plzně, kde od roku 1975 působí dodnes. Dudařské dílny má dvě – pracuje souběžně v Domažlicích a v Plzni. Od roku 1979 je aktivním členem Souboru písní a tanců Jiskra (jako dudák, řadu let pracoval také jako vedoucí souboru). Stál i u zrodu Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň, kde je dodnes aktivním členem festivalového výboru.

Dědeček Jakub by měl radost…

V Plzeňském kraji je dnes Jaromír Konrady jedním z nejznámějších výrobců chodských dud. S bratrem Stanislavem představuje již třetí generaci těchto výrobců (tradici založil dědeček Jakub Konrády 1881 - 1946). Po svých rodinných předchůdcích Jaromír Konrady převzal a dále rozvíjí tradiční postup výroby dud i způsob zpracování všech materiálů, které se pro výrobu tohoto nástroje využívají (dřevo, kůže, volské rohy). Sám také vychovává nové, mladé dudáky. Zkušenosti má i s natáčením dudácké hry pro potřeby Českého rozhlasu. Kromě výroby a oprav chodských dud se věnuje také výrobě drobných lidových nástrojů (fanfrnochy, řehtačky) a opravám strunných i dechových nástrojů.

Zasloužený mistrovský titul

V roce 2017 vytvořil Jaromír Konrady pro Národopisné oddělení Západočeského muzea v Plzni volnou repliku pastýřské trouby z Plzeňska a ve stejném roce mu byla svěřena náročná restaurátorská práce na historických dudách z roku 1909 ze sbírek muzea. Udělení titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje“ bylo jen potvrzením jeho velmi pečlivé a zručné práce i celoživotních zkušeností, které se odrážejí v každém kusu nově vyrobených dud z jeho dudařské dílny.