Místo tragické střelby v Brodě se změní, restaurace už tam nebude. Podívejte se, jak se budova přestaví

22. únor 2018

Budovu bývalé restaurace Družba v Uherském Brodě, kde vrah před třemi lety zastřelil osm lidí a následně i sebe, čeká letos rozsáhlá přestavba. Restaurace ale v budově už nebude.

Změní se fasáda domu i první patro, kde se budou kanceláře.

"Měla by to být designová budova obložená dřevem, takže bude působit vzdušně. V prvním patře vznikne 380 metrů čtverečních kancelářských prostor. Polovinu zabereme my, tedy Borák Development, polovinu nabídneme k pronájmu," řekl ČTK Roman Taťák, marketingový ředitel společnosti Borák Development, která dvoupodlažní dům vlastní.

V uplynulých měsících bylo opraveno přízemí domu, kde nyní sídlí obchod s oblečením. Do konce jara chce firma získat veškerá potřebná povolení k rekonstrukci jeho zbývajících částí. Pokud se to podaří, stavbu zahájí pravděpodobně v červnu. Koncem roku by pak společnost ráda nové prostory nabídla k pronájmu.

"Dům je na dobrém místě. Co je zásadní, tak do něj nechceme vrátit restauraci. Bude mít úplně jinou image zevnitř i zvenčí. I přes tu tragédii si myslím, že lidé, kterých se přímo nedotkla, vnímají budovu a její okolí jako zajímavé místo s nabídkou služeb," řekl Taťák.

Přestavba budovy Družby v Uherském Brodě

Starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL) považuje za dobrý krok, že se dům výrazně promění a bude mít jiné využití. "Přál jsem si, aby nejen budova, ale i její bezprostřední okolí co nejméně připomínalo tragické události. Je to cesta správným směrem, aby místo nepůsobilo nějakým ponurým dojmem," řekl ČTK Kunčar.

Podle něj to však neznamená, že by se na oběti střelby mělo zapomenout. Jejich památku připomíná pietní místo poblíž bývalé restaurace vytvořené na základě návrhu architekta Petra Brožka. Přes travnatý ovál vede plechová cesta spojující přechod pro chodce s budovou. Do zvýšeného terénu vytváří zářez, který symbolizuje jizvu a výraznou ztrátu.

Přestavba Družby v Uherském Brodě
Přestavba Družby v Uherském Brodě
zdroj: ČTK

Související