Místo přebytku přes půl miliardy schodek. Zlínský kraj kvůli výpadku příjmů radikálně mění rozpočet

14. prosinec 2020 13:52

Letošní výpadek příjmů do rozpočtu kvůli koronaviru převýší 400 milionů. Ještě loni přitom Zlínský kraj hospodařil s výrazným přebytkem ve výši 1,1 miliardy. Nejvíc peněz kraj utratí za školství a veřejnou dopravu.

Zlínský kraj bude příští rok hospodařit se schodkem 636 milionů korun. Příjmy by měly činit 14,930 miliardy, výdaje 15,566 miliardy. Na investice chce hejtmanství uvolnit 1,630 miliardy korun.

Pro rozpočet na dnešním zasedání hlasovalo 36 ze 44 krajských zastupitelů, kteří se dnešního jednání účastnili. Schválený rozpočet Zlínského kraje pro letošní rok počítal s přebytkem 80 milionů korun.

Čtěte také

Připravený rozpočet pracuje s nyní platnými daňovými zákony. Nezohledňuje chystané daňové změny či kompenzace. Pokud vstoupí v platnost nový takzvaný daňový balíček, bude to pro Zlínský kraj znamenat další výpadek příjmů. Hejtman Radim Holiš (ANO) jej před nedávnem odhadl na 100 až 250 milionů korun. Holiš i náměstek hejtmana David Vychytil (ANO) však na zastupitelstvu uvedli, že rozpočet se bude aktualizovat rozpočtovými opatřeními. K financování předpokládaného schodku může podle Vychytila posloužit čerpání dlouhodobého úvěru z Evropské investiční banky.

Nejvýznamnější položku navrženého rozpočtu na straně příjmů tvoří příjmy ze sdílených daní ve výši 3,768 miliardy korun. Ve srovnání se schváleným rozpočtem pro letošek je to o 332 milionů korun méně, především vinou epidemie covidu-19. Největší část výdajů, a to 8,660 miliardy korun, poputuje z rozpočtu do vzdělávání. Zhruba 1,428 miliardy uvolní hejtmanství k zajištění dopravní obslužnosti kraje. Další 1,254 miliardy korun si vyžádají příspěvky na provoz zřízených příspěvkových organizací.

Pro letošek má Zlínský kraj schválený rozpočet s přebytkem 80 milionů korun. Příjmy podle něj měly činit 14,513 miliardy, výdaje 14,433 miliardy korun. Na investice plánovalo hejtmanství uvolnit 1,369 miliardy korun. Podle Vychytila by letošní hospodaření kraje mělo skončit kolem nuly, tedy zhruba vyrovnaně, propad kvůli epidemii covidu-19 odhadl na 400 až 500 milionů korun ve srovnání se schváleným rozpočtem.

Loni kraj hospodařil s přebytkem téměř 1,135 miliardy korun. V minulých čtyřech letech tvořili koalici ve Zlínském kraji lidovci, ANO, STAN a ODS. Po podzimních volbách vznikla koalice složená z ANO, Pirátů, ODS a ČSSD.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související