Místo krav běžkaři. V Železných horách je už 50 kilometrů upravených tras

26. leden 2019 07:00

Kolem sečské přehrady se postupně rodí nenápadná konkurence pro velké lyžařské areály. Přes pastviny a louky se táhne charakteristická stopa, která láká běžkaře. Ti odvážnější po ní dojedou až do sousedního kraje na Vysočinu.

Na nejvyšším kopci za Sečí leží asi dvacet centimetrů sněhu. Na horizontu je vidět sousední Kovářov. Právě tyto dva body jeden z okruhů spojuje. Ozve se motor a přijíždí pásová čtyřkolka. „Naskočte a jedem,“ zavelí muž, který ji řídí. Stroj vyráží ze svahu dolů a táhne za sebou speciální nástavec zatížený kusy ledu. Řidič po chvíli zastaví a stopu zkontroluje. „ Je to hodně přemrzlé, ale kupodivu docela kreslí,“ povídá.

Přes hranice krajů

Stezky pro běžkaře jsou vyznačené od roku 2007. Stará se o ně spolek obcí Mikroregion centrum Železných hor. Původní okruhy ale postupně nabobtnávají. „Podařilo se nám dohodnout i s obcemi, které nepatří do mikroregionu. Propojili jsme tak Nasavrky, přes Slavíkov a Chloumek až do obce Údavy na Vysočině,“ říká předseda Mikroregionu Centrum Železných hor Radislav Kumpan. Z původních třiceti kilometrů tras je tak teď už asi padesát.

Z Krásného vede několik běžeckých tras

A zhruba takovou vzdálenost musí zvládnout i řidič čtyřkolky, který stopu udržuje. Po pastvinách kolem zemědělského družstva je to prý pohoda. „Když nahoře jezdím lesy a úvozovými cestami, tak je často ostřejší, v zatáčkách to chce sílu,“ usmívá se.

Nákup techniky zaplatilo pardubické hejtmanství. Brzy by měl být v provozu další stroj. „Snažíme se opravit ještě sněžný skútr, teď je v servisu,“ říká Radislav Kumpan. Letošní sezóna je podle něj mimořádná. Hlavně kvůli velkému množství sněhu, který běžkařům přeje. Mapa tras a aktuální informace o stavu údržby jsou uvedené na stránkách Mikroregionu Centrum Železných hor.

Běžecké stopy v okolí sečské přehrady vedou po polích i lesem
Spustit audio

Související