Místnost Snoezelen pomáhá nemocným Alzheimerovou chorobou uklidnit se

Když se dají dohromady holandská slovíčka znamenající "čichat" a "dřímat", vznikne Snoezelen. Je to název místnosti, která pomáhá především nemocným s Alzheimerovou chorobou.

Jeden takový Snoezelen mají i v jihlavském Alzheimer centru. Pomáhá lidem uklidnit se.

Zastíněná okna, relaxační hudba, míhající se barevná světélka na stěnách, tak nějak to vypadá ve Snoezelenu. „Je to relaxační místnost, která se používá ke zrakové a sluchové stimulaci, a k navození klidu a pohody,“ vysvětluje vrchní sestra jihlavského Alzheimer centra Hana Donutilová s tím, že snoezelen koncept je vhodný pro lidi s různou formou demence, ale například i pro děti po mozkové obrně.

„Vedlejší projev v rámci demence může být agrese nebo jiná forma negativizmu. Cílem je, aby se klient zrelaxoval a uklidnil,“ vysvětluje Hana Donutilová. Snoezelen ale samozřejmě nepůsobí stejně na všechny. Ke každému je třeba přistupovat individuálně, a například epilepsie je tu přímo kontraindikací.

Snoezelen uklidňuje, stimuluje zrak, sluch i hmat

Snoezelen místnosti nejsou všechny stejné. Někde je vodní postel, v jihlavském Alzheimer centru mají relaxační vaky. Klienti na nich najdou nejpohodlnější polohu, sestry je přikryjí, a pak už jen vnímají senzorické podněty. Kromě zraku a sluchu mohou zapojit i hmat. K dispozici jsou různé míčky, kroužky s výstupky. „Naše ergoterapeutky využívají i masáží. Vezmou vonný krém nebo tělové mléko a masírují klientům nohy a ruce,“ říká vrchní sestra. Není divu, že mnozí při takové relaxaci usnou.

Spustit audio