Ministr dopravy Pavel Dobeš navštívil Plzeňský kraj

16. leden 2012

Ministr dopravy Pavel Dobeš zavítal v pátek do Plzeňského kraje. Navštívil Klatovy, Plzeň a Stříbro. K hlavním tématům jednání patřil kruhový objezd u klatovské nemocnice a třetí železniční koridor.

První zastávkou ministra dopravy Pavla Dobeše byly Klatovy. Tématem jednání na radnici byly např. úpravy a rozšíření silnice I/27 - tedy hlavního tahu z Plzně přes Klatovy na Šumavu a tedy snaha státu zajistit pohodlné silniční propojení České republiky s Německem.

Jedním z hlavních témat jednání v Klatovech ale byl kruhový objezd na výpadovce z Klatov na Plzeň. Ten je klíčový pro letošní kolaudaci a otevření nové klatovské nemocnice. Stát tento objezd loni vyškrtnul z plánovaných investic. Podle plzeňského hejtmana Milana Chovance je objezd nezbytností a proto se rozhodl, že ministra odveze přímo k nemocnici.

Jednání o kruhovém objezdu v Klatovech bylo napínavé do poslední chvíle, nakonec ministr dopravy Pavel Dobeš slíbil, že kruhový objezd u nové klatovské nemocnice zaplatí z velké části stát, který investuje do kruhové křižovatky 29 milionů, Plzeňský kraj doplatí přes 4 miliony.

Další miliardy investuje letos stát do třetího železničního koridoru. Jednou z letošních priorit je zahájení stavby koridoru na trase Plzeň - Rokycany. Ve státním rozpočtu je na tento úsek letos vyčleněno 1,6 miliardy korun.

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a ministr Pavel Dobeš na tiskové konferenci

Už v minulém roce byla zahájena výstavba železničního koridoru v úseku plzeňského uzlu. Koridor v budoucnu spojí Německo přes Plzeň, Prahu, Olomouc a Ostravu se Slovenskem.

autor: lum
Spustit audio