Miloš Šenkýř: Na radnici úhlavní nepřátelé, o ulici vedle koaliční partneři

16. říjen 2018

Takové myšlenkové rozdíly areál bývalého dominikánského kláštera v Brně už dlouho nezažil.

V jeho části známé jako Nová radnice sídlí Magistrát města Brna, v té druhé radnice městské části Brno-střed. Kdyby byla samostatným městem, je v pořadí patnáctým největším sídlem republiky.

Miloš Šenkýř: Strojírenský veletrh v Brně a jeho 60. ročník

Mezinárodní strojírenský veletrh Brno

Za 59 let se na brněnském strojírenském veletrhu vystřídaly miliony návštěvníků.

Zatímco na „velké“ brněnské radnici vyhrálo hnutí ANO, v centrální čtvrti ODS. A zatímco na magistrátě občanští demokraté posílají vítězné hnutí ANO do opozice, v centrální čtvrti obě strany jednají o koalici. Stejně jako v dalších velkých brněnských čtvrtích.

V centru moravské metropole je paradox o to větší, že právě na radnici Brna-středu se jednou ze zastupitelek za ODS stala i kandidátka na primátorku celého Brna Markéta Vaňková.

Právě její vyjednávací tým hnutí ANO na celoměstské úrovni takříkajíc vyšplouchl. O několik desítek metrů dál ale jiná frakce její strany jedná o pozicích.

Komunální politika je o chodnících

Jak říkal někdejší sociálnědemokratický primátor Brna Roman Onderka, vynesený z radnice při vyjednáváních před čtyřmi roky, komunální politika je o chodnících. A podle něj nejsou oranžové ani modré, ale dobře nebo špatně opravené.

A tak se v tuto chvíli koalice se zapojením ODS a ANO rýsuje na většině radnic velkých městských částí v Brně, s výjimkou druhé největší čtvrti Brno-sever. Paradoxně k tomu dopomohl i neúspěch komunistů v Brně, kteří tentokrát poprvé vypadávají z radnic a tím zásadně mění matematiku povolebního vyjednávání.

03494680.jpeg

A občanští demokraté v Brně uvažují prozaicky. Na nejviditelnějším místě uspěli – a na nižší úrovni hnutí ANO vyhoví a podpoří je při utváření koalic. Stranickým konkurentům z největší vládní strany tím trošku pofoukají bolístky. A nechají jim aspoň část společného vlivu na některé z těch chodníků.

Mít ve městě člověka s číslem na premiéra v mobilu se vyplatí, i když to není ten s primátorským řetězem na krku.

Spustit audio