Mikuláš Ferjenčík: Pokusíme se vyškrtnout třetí a čtvrtou vlnu EET ze zákona

Novela, která rozšiřuje elektronickou evidenci tržeb, prošla ve sněmovně prvním čtením. Opozice neuspěla s návrhem na její zamítnutí, ani s tím, aby novelu detailně projednalo dalších 12 sněmovních výborů. Proč opozici EET vadí?

„Ve chvíli, kdy opozice má pádné argumenty, proč se má návrh zamítnout, tak si je má vláda poslechnout a pak nechat hlasovat,“ říká místopředseda rozpočtového výboru Poslaneckého sněmovny Mikuláš Ferjenčík z České pirátské strany.

Kde všude škrtat? „Máme příliš mnoho úředníků,“ upozorňuje Radek Špicar

Radek Špicar, účastník expedice Českého rozhlasu Děti pro Evropu, která ho v mnohém motivovala

Ministerstvo financí chystá miliardové škrty v rozpočtu. To je správný krok i podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara, který ale zároveň upozorňuje, že s tím vláda měla přijít dříve. „Více než rok jsme upozorňovali, že jsme pravděpodobně za vrcholem několikaleté ekonomické konjunktury,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Piráti především říkají, že třetí a čtvrtá vlna EET je nesmyslná – zlepšení kontrolních možností státu je zcela minimální. Naopak, u první a druhé vlny lze vést dohady o tom, zda byrokracie stojí za možnost kontroly.

„U hospod nebo obchodu, když přijde kontrolor, a vidí, že někdo nevydal účtenku, tak je to poměrně jednoduché,“ vysvětluje.

V případě řemeslníků, instalatérů, malířů pokojů, ale i advokátů a notářů transakce probíhají jeden na jednoho, není tam žádný třetí člověk. „Nevidím tam možnost ze strany státu to kontrolovat. „Přínos bude naprosto minimální, zatímco byrokracie značná,“ říká s tím, že na tom vydělají především výrobci EET systémů.

Vláda se má podle něj soustředit na příčiny, proč podnikatelé nepřiznávají tržby.  „Mám vzato, že hlavní příčina je obrovský nárůst byrokracie při dosahování různých limitů při podnikání,“ vysvětluje s tím, že dnes je například obtížné přejít z garážového provozu do podnikání.

autoři: Tomáš Pancíř , prh