Michael Chytrý: V lásce vyhrává ten, kdo má rád méně? Nesouhlasím!

25. říjen 2013

S psychoterapeutem PaedDr. Michaelem Chytrým jsme mluvili o rovnováze ve vztahu.

Probírali jsme, jak vzniká. Zaměřili jsme se na to, co ji může ohrožovat nebo zničit. Věnovali jsme se tomu, jak je možné ve vztahu zpět získat ztracenou rovnováhu.

Rovnováha ve vztahu je velmi křehká. Přitom je velmi důležitá pro zdravé fungování vztahu. Rovnováhu mezi dvěma partnery může narušit celá řada problémů.

Rovnováhu ve vztahu narušují různé formy závislosti

Z různých důvodů může být jeden z partnerů nějakou dobu finančně závislý na druhém partnerovi. Pokud jsou oba partneři zralé osobnosti a finanční závislost je například kvůli péči o společné dítě nebo v průběhu časově ohraničeného období, tak nemusí mít na rovnováhu ve vztahu zásadní vliv.

Váha

Problém může vzniknout ve vztazích, kde jeden s dvojice dlouhodobě nepracuje a nemá vlastní příjmy. Druhý partner může začít mít pocit, že je vše jen na něm a že ho jeho polovička zneužívá. Podle Michaela Chytrého stále platí, že hlavní zodpovědnost za materiální zabezpečení rodiny by měl mít muž.

Lidé často řeší citovou závislost

Už staré přísloví říká, že v lásce vyhrává ten, kdo má rád méně. Lidé často přemýšlejí o tom, kdo do vztahu dává více a kdo méně. Mívají dojem, že by měli kontrolovat své city, aby byli ve vztahu ve výhodě.

Milenci, ruka, láska, vztah

Michael Chytrý ale s touto teorií nesouhlasí. Podle jeho názoru by měli lidé svůj partnerský vztah prožívat tady a teď. Rozhodně by neměli přemýšlet, kolik tomu druhému dávají a jestli to náhodou není moc.

Ztráta rovnováhy ve vztahu může způsobit krizi, která může trvat i delší dobu. Takovým dvojicím může pomoci vše lépe zvládnout párová terapie.

Spustit audio