Michael Chytrý: Samostatné dospělé děti? Existují mamahotely, o tatahotelu jsem neslyšel

15. listopad 2013

S psychoterapeutem PaedDr. Michaelem Chytrým jsme mluvili o separaci dospělých dětí od rodičů.

Věnovali jsme se problémů, které mohou v tomto procesu vzniknout. Zaměřili jsme se na způsoby jejich řešení.

Odchod dospělých dětí z domova není otázkou jednoho okamžiku. Jde o dlouhý proces. Začíná už od dětství potomka. Je podstatné, aby dítě zažilo celý vztah s rodičem. Může pak zvládnout i období, kdy už nemá tolik rodičovské péče a musí se postavit na vlastní nohy.

Separace dětí není pro rodiče snadná

Ani pro rodiče není odchod jejich dítěte z rodného hnízda snadný. Končí jedna etapa jejich života. Nebývá pro ně snadné najít si nový program. Až dosud svůj život přizpůsobovali potřebám svého potomka.

Mladá rodina

Najednou už to není důležité a vzniká prázdno, které může v rodičích ve zralém věku vzbudit úzkost. Mohou mít problém s tím, jak naplní své další dny.

Stává se, že kvůli tomu prožívají životní krizi. Může je to ale posunout dál. Když budou aktivní, najdou nové životní směry a mohou prožívat i nejšťastnější období svého života.

Péče o vztah rodičů ve zralém věku

I partnerský vztah rodičů dospělých dětí se nemění ze dne na den. Partnerská dvojice je často zahlcená rodičovskými povinnostmi, starostmi o chod domácnosti a pracovními výzvami.

Péče o vztah může být až na posledním místě. To je ale chyba. Když vztah dostává pravidelnou výživu, existuje naděje, že bez větších obtíží zvládne i odchod dospělých dětí z rodného hnízda.

Spustit audio