Mezinárodní mistři v Globe games - tímto titulem se od tohoto týdne mohou pyšnit žáci i učitelé Základní školy Rokytnice ve Vsetíně

12. květen 2007

Šestičlenné družstvo zvítězilo v konkurenci 52 týmů z Evropy. Vítězství nepřišlo samo sebou. Už 4 roky je tamní škola součástí projektu Globe, jehož výsledky slouží mimo jiné americké agentuře NASA.

Na práci mladých biologů se byl podívat Roman Verner. Samozřejmě ho zajímal také jejich historický úspěch, kterým si zpestřili závěr školní docházky.

Tím, kdo stál u zrodu projektu na rokytnické škole, byl učitel pan Hynek Hromada. Ta soutěž není samoúčelná, k čemu budou její výsledky sloužit? Celý ten projekt, který funguje už ve více než 100 zemích světa, zaštiťuje také americká agentura NASA pro výzkum vesmíru. Některá data zpracovává a porovnává s údaji, které získává prostřednictvím družic a tím zdokonaluje čtení družicových záznamů.

Vy jste se umístili jako nejlepší v celém tomto projektu. Díky čemu to bylo? Troufám si říci, že je to už dáno tím, že letos vstupujeme do 4. roku, kdy se naši žáci aktivně na tomto projektu podílejí. Důležitou roli jistě sehrálo i to, že se podařilo sestavit družstvo z velice bystrých a pracovitých žáků.

Vendulko, co tebe na té práci baví? Měření té meteorologie, a že tam je i zábava. Že se vždycky, když třeba jdeme k té budce, nějak bavíme. Jediný kluk Ondra, - co tobě dala ta soutěž a vůbec ta práce kolem ní? Všichni máme více zkušeností a tyto znalosti uplatníme jistě na středních školách. Určitě nám to v životě pomůže.

Paní Liběna Dopitová, učitelka Globe,- jak konkrétně vypadají tady v okolí vaší školy ta jednotlivá měření? Nejdůležitější součástí jsou meteorologická měření, která probíhají denně. V areálu školy máme meteorologickou budku, kterou děti každý den navštěvují. Dále máme odběrové místo na nedaleké říčce Rokytence, kde provádíme hydrologická měření. Na jaře a na podzim probíhají měření, která se týkají sledování vegetace, tedy tzv. fenologická měření. Tam se jedná o měření na vybraných dřevinách, rašení pupenů, nástup listů a pak na podzim jejich opad. Další měření jsou pozorování zeleně v terénu, sledování dřevin, výskyt různých druhů dřevin a bylin v lesních porostech, tedy tzv. měření biometrická, která provádíme jednou ročně.

autor: rv
Spustit audio