Mezinárodní hudební festival Špilberk 2005 začíná!

14. srpen 2005

Zítra začíná v Brně jedna z hlavních hudebních akcí - Mezinárodní hudební festival Špilberk 2005. Je to už šestý ročník a zájemcům přinese pětici zajímavých koncertů s pozoruhodnými hosty světového věhlasu.

Brno si už v devadesátých letech stanovilo za cíl zvýšení cestovního ruchu. Všichni si byli vědomi, že turistům je třeba nabídnout víc, než jen historické stavby, muzea a galerie. Proto myšlenka letního hudebního festivalu na evropské úrovni našla podporu. A předpoklad vyšel: přijíždějí milovníci hudby ze zahraničí, akci uvítali i zdejší obyvatelé, zejména ti, kteří v průběhu sezóny patří k návštěvníkům koncertů Státní filharmonie Brno. Když festival začínal, bylo to v době, kdy v České republice chyběl samostatný kantátový a symfonický festival. Takže první ročníky byly zaměřeny právě tímto směrem. Postupem doby organizátoři zjistili, že musí vyjít vstříc i mladšímu publiku a tak zavedli například muzikálové večery, jazzové večery a podobně.

Kapacita nádvoří hradu Špilberk pro hudební produkce byla odborníky stanovena na 850míst. O přitažlivosti hudebního festivalu v Brně svědčí i to, že tam pravidelně přichází posluchačů kolem tisícovky. Ti, kteří neseženou místo, pak dostanou vstupenky na stání. Přesto o rozšíření počtu koncertů Státní filharmonie Brno z praktických důvodů neuvažuje.

Šestý ročník otevře Pražská komorní filharmonie a uzavře Nový curyšský orchestr. Státní filharmonie Brno vystoupí jednak v programu letního jazzového večera, jednak se zahraničními dirigenty Arildem Remmereitem a Christophem Campestrinim. Mezi sólisty přehlídky jsou jazzmani Milan Vidlák a Juraj Bartoš, úspěšný český houslista Pavel Šporcl a mladý rakouský hráč na bicí nástroje Thomas Lechner.

Mezinárodní hudební festival Špilberk 2005 má rozpočet 3,5 miliónů korun. Náklady ze dvou třetin hradí kraj a město. Odměnou za vynaložené peníze jsou koncerty skutečně vysoké umělecké úrovně.

Spustit audio