Mezi Tlumačovem a Otrokovicemi je uzavřena železniční trať, v noci na pátek se tam srazily nákladní vlaky

5. únor 2021 08:05

Srážka dvou nákladních vlaků zastavila v noci na pátek dopravu části trati mezi Tlumačovem a Otrokovicemi. Náhradní doprava je zajištěna autobusy.

Nehoda se stala okolo 01:30, vykolejily při ní dva párové vozy vlaku, který stál a byl naložený osobními auty.  Do zadní části tohoto vlaku najel další nákladní vlak s kontejnery. Najetí bylo v nízké rychlosti, takže nikdo nebyl vážně zraněn. Vzniklá škoda je ale vysoká. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala dosahuje výše více jak 31 milionu korun. Na nákladu stojícího vlaku, tedy osobních automobilech, je škoda 20 milionů korun, na vlacích 11 milionů korun, škoda za 100.000 korun vznikla na trati.

Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové se událost stala v době plánované výluky, kdy bylo vypnuto traťové i staniční zabezpečovací zařízení. "Řízení provozu v dotčeném úseku je v době výluky z Centrálního dispečerského stanoviště Přerov převedeno na místní řízení z otrokovické stanice pomocí výpravčích a dozorců výhybek. Dosavadní šetření ukazuje na selhání komunikace mezi dopravními zaměstnanci Správy železnic při plánovaném vypnutí zabezpečovacího zařízení," uvedla Friebová. Případ nyní prošetřuje policie.

Provoz na trati 330 spojující Přerov s Břeclaví je mezi Tlumačovem a Otrokovicemi zastavený, cestující vozí náhradní autobusy. Přerušení provozu se týká lokální dopravy i rychlíků, a to včetně dálkových spojů mezi Prahou a Zlínským krajem. Kvůli náročnosti odklízecích prací se obnovení provozu očekává až v neděli.

 

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související