Meteorologové teď vítají jakékoliv srážky. Roky trvá, než se dostanou do hlubokých spodních vod

9. leden 2019 10:29

V nejbližších dnech má intenzivně sněžit a meteorologové očekávají, že sníh nějakou dobu vydrží. To by v součtu se srážkově nadprůměrným obdobím kolem vánočních svátků mohlo svádět k domněnce, že se nemusíme obávat dalšího suchého roku. Jak je to ale doopravdy? 

Mapa modelové vlhkosti půdy pod trávníkem v profilu 0 až 20 cm. Vlhkost půdy je vyjádřena v procentech využitelné vodní kapacity (VVK)

Už pár týdnů se příroda chová tak, jako by chtěla dát najevo, že nás už suchem trápila víc než dost. Srážek - sněhových i dešťových - bylo hodně, ale i přesto se stále nedá říct, že bychom se nemuseli bát dalších problémů se suchem.

Sucho očima hydrologa. Situace je docela alarmující a vše ukazuje, že máme bohužel problém

Alexander Zajcev ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Pavlou Kindernayovou

„Téměř 60 procent našeho kraje má vysoký stupeň půdního sucha. Do hloubky 100 centimetrů už je to v lepší kondici, avšak stále kritické," říká hydrolog Ing. Alexander Zajcev z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. 

Téměř ideální je situace na mapách takzvaného půdního sucha, říká hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Alexandr Zajcev: „Mapy vypadají krásně, jsou zelené, půda už je nasáklá vodou zhruba do hloubky jednoho metru, Můžeme tedy obecně říkat, že půdní sucho je minulostí. Teď jsme na normálu, nebo dokonce i nad normálním stavem, co se týče vlhkosti půdy. Ale do podzemních vod se to bude dostávat velmi pozvolna."

Pozitivní informace mohou pokračovat dál

„Co se týká mělkých podzemních vod, tak v současné době, protože prosinec byl hodně nadprůměrný co se týká srážek, se stavy hladin zvedly, řekněme, že se odrazily ode dna. Zvýšení hladin nastalo od několika centimetrů až v mnoha případech po desítky centimetrů. Zhruba až do půl metru se nám zvedají stavy hladin mělkých podzemních vod," popisuje Alexandr Zajcev.

Ale jedním dechem dodává, že situace v hlubokých podzemních vodách - tedy těch, ze kterých se například čerpá pitná voda - zůstává stejná nebo se dokonce ještě zhoršuje.

Má intenzivně sněžit a meteorologové očekávají, že sníh nějakou dobu vydrží

Než se totiž srážky dostanou několik desítek až stovek metrů pod zem, trvá to - i měsíce nebo roky, a pokud na prosincové srážky nenavážou další, na prosinec bude brzy zapomenuto.

Meteorologové tvrdí, že má sněžit. Vedoucí oddělení hydrologie Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Roman Pozler s mírnou nadsázkou říká, že kdyby nasněžilo pět metrů sněhu, bude to možná někde znát. Ale vítaná je každá srážka.
„Jakékoliv srážky jsou pro nás jen postup k lepšímu. Ale je předčasné hovořit o tom, jak to bude vše vypadat na jaře. Protože vše se bude odvíjet od srážkových úhrnů v zimě, na formě srážek a jak na jaře odtají. Nyní stále ještě můžeme mluvit o hydrologickém suchu."

A co to všechno znamená v praxi?

Půdní sucho tedy aktuálně nehrozí, ale to neznamená, že by zemědělci měli jistotu dobré úrody. Tu vodu, která teď v půdě je, by vegetace dokázala spotřebovat v řádech několika týdnů.

Má intenzivně sněžit a meteorologové očekávají, že sníh nějakou dobu vydrží

Mělké spodní vody jsou na tom sice lépe než na podzim, ale jen o pár centimetrů a pořád jsou hluboko pod normálním stavem.

A pokud se k prosincovým srážkám nepřidají další, ideálně po dobu několika měsíců v řadě, nedoteče současná voda tam, kde jí je potřeba nejvíc - tedy do podzemí, odkud například pramení řeky nebo potoky a odkud čerpají vodárenské společnosti vodu pitnou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související