Meteorologové rozšířili výstrahu před vznikem požárů. Na sobotu navíc předpovídají teploty nad 30 stupňů

5. červenec 2019 17:39

Meteorologové varují kvůli vysokým sobotním teplotám před výskytem požárů. Další dny by měly být výrazně chladnější. Četnější budou také přeháňky.

Poměrně chladnou noc na sobotu s teplotami v rozmezí 10 až 14 stupňů, vystřídají v průběhu soboty poměrně vysoké teploty. „Očekáváme zpočátku místy až oblačno, později polojasno nebo skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty 28 až 31 stupňů,“ uvedla Tereza Uhlíková z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. Kvůli vysokým teplotám podle ní meteorologové vydali meteorologové výstrahu před vznikem požárů. Výstraha před vysokými teplotami je ve Zlínském kraji v platnosti od sobotních 12 do 20 hodin večer.

V neděli očekáváme většinou oblačno, zejména na jihu kraje místy přeháňky, ojediněle možnost bouřky. K večeru od severu ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, nejvyšší denní 22 až 26 stupňů
Tereza Uhlíková, meteoroložka ČHMÚ

Výstraha před vznikem požárů je v platnosti do odvolání. Od neděle by se podle Terezy Uhlíkové mělo počasí začít měnit. „V neděli očekáváme většinou oblačno, zejména na jihu kraje místy přeháňky, ojediněle možnost bouřky. K večeru od severu ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, nejvyšší denní 22 až 26 stupňů,“ uvedla meteoroložka Tereza Uhlíková.

Na začátku týdne by podle ní mělo být ještě chladněji. „Bude polojasno až oblačno. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 20 až 24 stupňů,“ předpověděla Tereza Uhlíková. Po zbytek týdne by se podle ní neměly odpolední teploty pohybovat nad třicet stupňů. Nejčastěji v rozmezí 24 až 28 stupňů. Týden bude také poměrně bohatý na občasné přeháňky, výjimečně bouřky.

Lidé nemají rozdělávat oheň v přírodě, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Měli by také dbát na úsporné hospodaření s vodou. Podle týdenní předpovědi se v dalších dnech čekají jen ojediněle přeháňky, v neděli se mohou výjimečně objevit bouřky. Vedra z přelomu června a července se nebudou opakovat, teploty se mají pohybovat kolem 25 stupňů.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio