Meteorologové předpovídají přízemní mrazíky. Počasí tak dělá vrásky na čele ovocnářům

10. duben 2019 10:14

Česko podle předpovědi meteorologů čekají přízemní mrazíky. Teploty mohou klesnout až k minus třem stupňům. Obavy tak mají například ovocnáři. Na řadě míst Královéhradeckého kraje už začaly kvést ovocné stromy. 

„Asi obava je. Ale co prostě tato třešeň dá, to dá. Předloni mi to tady zmrzlo," ukazuje na své zahradě Richard Kašpar právě nakvetlou třešeň.
„Vím, že se pod strom dávají kbelíky s vodou, nebo že se kropí. Ale nemám s tím zkušenosti."

Ovocnáři se bojí předpovědi počasí. Mrazivé noční teploty můžou ohrozit úrodu peckovin

Kvetoucí stromy (ilustrační foto)

Meteorologové předpovídají na druhou polovinu týdne mrazivé noční teploty. Ty dělají vrásky na čele ovocnářům. Obávají se, že by chladné počasí mohlo ohrozit úrodu peckovin. Mráz by je teď totiž mohl poškodit.

Ovocnáři opravdu mají několik preventivních metod, jak ochránit ovocné stromy před mrazy.

Myslet se na to musí ale už při výsadbě, například raných třešní, meruněk nebo broskvoní, které jsou citlivější na změny teplot, říká předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.
„Je třeba při výsadbě hledat ty nejlepší místa a lokality. To znamená někde na kopcích, kde není tak velké riziko mrazu, který nám stéká do spodních částí pozemků. Co se týká zahrádek, tak sázíme na nějaká chráněná místa, například v blízkosti domů, kde je také riziko mrazíků menší."

V sadech už je nutná přímá ochrana před mrazem

„Tak skutečně nejefektivněji funguje nějakým způsobem vzduch ohřát. Což je v podstatě jedinou možností pálit nějakou slámu, nebo se hodně používají parafínové svíce, které hodně vydrží, hoří i několik hodin. Pokud máme na zahrádce třeba jen jeden stromek, tak ho můžeme něčím obalit," říká Martin Ludvík.

Kvetoucí strom

A hned doplňuje jakou ochranu volí nejčastěji profesionální sadaři: „Nejefektivnější metodou je používání takzvaných protimrazových závlah. Kdy se po celou dobu mrazů svrchu stromy zavlažují a vytváří se na nich až takové namrzliny a rampouchy. Působí to fyzikálně. Tou vodou se důležité orgány stromu oteplují a nedojde ke zmrznutí. Je to ovšem velmi investičně náročné a zejména je to náročné na zdroje vody a ty nám chybí."

Počasí zatím ovocnářům přeje. Teplotní výkyvy stromům nevadí, potřebují teď jen dost vláhy

Jablka ve speciálních boxech v ZD Dolany vydrží čerstvá i několik let (ilustrační foto)

Aktuální poměrně vysoké teploty, střídané nočními poklesy, ovocnáře zatím netrápí. Stromům totiž podobné výkyvy neškodí. Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka zatím počasí sadařům docela přeje. 

Riziko pomrznutí stromků je podle Martina Ludvíka letos o to větší, že některé stromy rozkvetly až o dva týdny dříve, než v minulých letech.
„Začínaly dříve kvést meruňky. Takže je to opravdu riziko. Protože zmrzlí muži skutečně mohou přijít až do onoho 20. května. A mohou úrodu ovoce ovlivnit. Takže pro sadaře nyní následuje minimálně ještě pět až šest týdnů, kdy tato rizika budou velmi vysoká."

Budou-li mrazíky intenzivní a teploty pod nulou i několik hodin, bude letošní úroda u kvetoucích stromů ohrožena.

„Důležité je, jak dlouho mráz působí. Možná ještě víc, než jaká je jeho výše," dodává předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Přízemní mrazíky meteorologové v Královéhradeckém kraji předpovídají na pátek a sobotu, od neděle by se ale podle nich mělo už opět začít oteplovat.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související