Meteorologové kvůli smogu vyhlásili v části kraje regulaci, platí pro vybrané podniky

21. leden 2019

Některé podniky v Moravskoslezském kraji musejí při výrobě omezit produkci prachu. Takzvaný signál regulace vyhlásili meteorologové kvůli smogu na Ostravsku, Karvinsku a Frýdeckomístecku, včetně Třinecka.

Omezení se týká některých tepláren, elektráren a také ostravské koksovny či ArcelorMittal.  Huť podle mluvčí Báry Černé Dvořákové omezení zavádí už při upozornění na výskyt smogu.

„Regulace se týká provozů koksovny, aglomerace vysokých pecí a ocelárny, kdy se například neprovádějí manipulace s prašným materiálem, odstavují se mlýnice uhlí na koksovně, zastavuje se prodej strusky, mohou se zpomalovat spékací pásy na aglomeraci a odkládají se plánované opravy i údržba, které by mohly vést ke zvýšení prašnosti,“ upřesňuje mluvčí ArcelorMittalu Ostrava.

Čtěte takéNadlimitní látky znečišťující ovzduší loni zatěžovaly 62 procenta lidí. Nejhorší byla situace na Ostravsku

Meteorologové doporučují lidem, aby omezili pohyb pod širým nebem a zdrželi se venku zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.

„Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Rozptylové podmínky budou podle meteorologů nadále nepříznivé nebo mírně nepříznivé. „Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat výrazně nad hodnotou imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový,“ uvedli meteorologové.

Podle aktuálních hodinových koncentrací byla ráno situace na většině území hodnocena jako špatná nebo velmi špatná. Například ve Věřňovicích na Karvinsku stanice ráno vykazovala 393 mikrogramů na metr krychlový.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska.

autor: mik | zdroj: ČTK
Spustit audio