Město Úpice bude mít svou vlastní městskou policii. O jejím zřízení se dlouhá léta vedly spory

1. únor 2019 10:45

V Úpici letos po mnoha letech dohadů vznikne městská policie. Počítá s tím vedení města, které na záležitosti spojené se zřízením vlastní policie letos uvolní dva a půl milionu korun. Šestitisícové město doposud využívá služby strážníků z deset kilometrů vzdáleného Trutnova.

Lidé v Úpici na Trutnovsku se necítí bezpečně. Chtějí městskou policii a kamery

02223699.jpeg

Obyvatelé Úpice na Trutnovsku si přejí zřízení městské policie. Osm z deseti se jich necítí ve městě bezpečně. Ukázaly to výsledky průzkumu, který si město provedlo.

„Samozřejmě musíme zřídit služebnu, vyškolit strážníky. Proto je letos v rozpočtu 2,5 milionu, abychom tohle vše mohli provést a začalo to do konce roku fungovat," říká starosta Úpice Petr Hron z hnutí Žít v Úpici.

Služebnu chce zřídit vedle radnice, tedy prakticky v centru města. Už dopředu je podle něj jasné, že nepůjde o čtyřiadvacetihodinový provoz.
„Policie bude sloužit v počtu pěti strážníků. Budou se střídat a my jim určíme problémové hodiny, kdy by měli sloužit a dohlížet na město."

Zaznívá i kritika. Vlastní městská policie je prý drahá a zbytečná

O faktickém zřízení městské policie ještě musí formálně rozhodnout zastupitelé. Většina jich už ale odhlasovala peníze na strážníky v rozpočtu města a mělo by tak jít o formalitu. Mezi zastupiteli jsou ale i odpůrci zřízení městské policie.

„V současné době je to úplně zbytečné," myslí si například bývalý místostarosta a současný opoziční zastupitel Karel Šklíba z ČSSD.

Městská policie v Hradci Králové kontroluje zahrádkářské osady

Podle něj ve městě postupně klesá počet problémových obyvatel a tím i kriminalita. A to i proto, že radnice postupně skupuje vytipované bytové domy.
„Nepřizpůsobiví brzy odejdou, protože nebudou mít v Úpici kde bydlet. Protože jsme koupili domy a volné byty v Úpici už nejsou."

Ve městě navíc platí opatření obecné povahy a nově příchozích obyvatel proto prý ubylo. Nemají totiž nárok na dávky na bydlení.

V Úpici si lidé přejí městskou policii, 8 z 10 se jich ve městě necítí bezpečně

02555091.jpeg

Lidé v Úpici na Trutnovsku se v ulicích necítí bezpečně, proto chtějí kamery i městskou policii. Ukázaly to výsledky průzkumu, který nechalo město provést. Radnice teď řeší, kde sehnat peníze.

Podle zastupitele Karla Šklíby je tak zřizování vlastní městské policie jen vyhazování peněz. Tvrdil to opakovaně i v minulých letech.
„Vždy vyšlo, že by to bylo hodně drahé. Úpice si městskou policii nemůže dovolit, protože ten provoz je opravdu nákladný."

Karel Šklíba by tak preferoval pokračování stávající spolupráce s městskou policií v nedalekém Trutnově. Tamní strážníci do Úpice zajíždí na základě veřejnoprávní smlouvy, navíc mají na starosti i kamerový systém. Za to Úpice každoročně platila zhruba půl milionu korun.

Spustit audio

Související