Město Havlíčkův Brod pravděpodobně daruje pozemek pro stavbu hospice

17. leden 2019 04:00

Havlíčkův Brod zřejmě převede na Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy pozemek nutný na stavbu prvního kamenného hospice na Vysočině.

Smlouvu u budoucí darovací smlouvě bude schvalovat městské zastupitelstvo 11. února. Podle místostarosty Libora Honzárka (TOP 09) by hospic mohl být postavený za několik málo let.

Záměr podle něj podporuje většina zastupitelů, kteří se zúčastnili pracovního semináře, na němž byl záměr podrobněji představen. „Zástupci spolku představili celý projekt a rozptýlili mnohé obavy zastupitelů, takže to vypadá, že záměr na únorovém zasedání podpoříme. Pozemek by město převedlo jako dar, ale formou smlouvy o smlouvě budoucí s jasnými podmínkami, kdy by se pozemek na spolek převedl až ve chvíli, kdy bude hospic dokončen,“ uvedl zastupitel Jan Kerber (Piráti).

Pozemek v hodnotě kolem čtyř milionů korun ve vlastnictví města je podle Kerbera pro výstavbu hospice nebo obdobného zařízení vyhrazen od roku 2002. Zastupitelé už darování pozemku projednávali v prosinci loňského roku, rozhodnutí ale odložili a vyžádali si podrobnější informace.

Vysočina je jediným krajem v České republice, kde kamenný hospic nabízející péči umírajícím chybí. O jeho vznik se snaží tým lidí, kteří se zabývají péčí o vážně nemocné lidi. Původně počítal se stavbou v krajské Jihlavě, ale tamní zastupitelé před dvěma lety prodej pozemku pro hospic neschválili.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související