Města řeší, jak ušetřit na energiích. V Konici na Prostějovsku budou po půlnoci vypínat pouliční lampy

5. říjen 2022 11:19

V ulicích Konice na Prostějovsku se nebude od půlnoci do čtyř hodin ráno svítit. Vypnutím veřejného osvětlení by městská kasa mohla ušetřit až 40 procent nákladů na provoz lamp. Opatření vedení radnice zavede postupně do konce října. Současně zvažuje i další úsporné kroky, třeba změnu pracovní doby na úřadě v závislosti na denním světle.

„Dostali jsme od vedení města požadavek, jak by se dalo ušetřit za energie,“ uvádí Pavel Veselý, ředitel technických služeb, který tak začal hledat možnosti, jak může město ušetřit na energiích. „Nejjednodušší způsob je, že se naše rozvaděče veřejného osvětlení, kterých máme asi 13, osadí časovacími hodinami,“ doplňuje Veselý.

„Jedná se o poměrně dlouhou dobu, takže očekáváme úspory.“
Michal Obrusník, starosta Konice

Vedení Konice podle starosty Michala Obrusníka za Starosty a nezávislé rozhodlo, že vypne osvětlení mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno. „Ten čas byl vytipován podle posledních příjezdů spojů do Konice. Jedná se o poměrně dlouhou dobu, takže očekáváme úspory,“ zmiňuje Obrusník.

Ty by podle něj měly dosáhnout až čtyřiceti procent oproti původním nákladům na veřejné osvětlení. Technické služby také vytipují místa, kde by bylo možné některé lampy vypnout úplně tak, aby například svítily ob jednu. O bezpečnost ve zhasnutém městě Obrusník zatím obavy nemá. „Máme tady služebnu české policie, máme městskou policii. Pokud by mělo k něčemu docházet, tak budeme muset tu situaci řešit,“ dodává.

Úspory nejspíš ovlivní i pracovní dobu na úřadě

Město podle něj také hledá další úspory. „Samozřejmě kromě veřejného osvětlení hledáme úspory ve všech ostatních oblastech nákladů města. Ať jsou to naše příspěvkové organizace, technické služby, zámek, kulturní středisko, tak samozřejmě i v samotném úřadě, kde uvažujeme o nastavení i pracovních hodin tak, abychom maximálně využívali denní světlo,“ přibližuje starosta plány.

Pokud by Konice úsporná opatření neudělala, účet za energie by se jí prodražil o deset milionů. A na to podle Obrusníka město nemá peníze.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio