Mentorka Lucie Königová: Jakákoliv věc, která se vám nepovede, je zkušeností

30. leden 2019

Lucie Königová je autorkou knihy (Ne)gramotný rodič a mluví o výchově a vztazích neotřelým současným jazykem. Co je při motivování potomků nejdůležitější? Proč už neplatí výchovné metody z minulého století?

„Dětství nás z velké části, řekla bych skoro až z 80 %, nastavuje do života – ať už ve vztahu k sobě samému či profesně,“ říká Königová a vysvětluje, jak nás výchova v dětství ovlivňuje v životě. Dodává: „Lidé mají mnohdy pocit, že nic neumějí, že jsou k ničemu. Protože odmala slýchávají věty typu ‚ty jsi nemožná, nic z tebe nebude, podívej se na Aničku‘ a tak dále.“ Lucie Königová ráda chodí za příklady do přírody – každé zvíře má silné i slabé stránky, stejné to je u člověka. Proto je potřeba (nejen u dětí) podporovat ty silné stránky, protože nikdo není univerzální a dokonalý ve všem.

Lucie Königová tvrdí, že jedním z nejčastějších omylů v rámci rodičovského snažení je přehnaná maminkovská péče.

„Tu péči máme samozřejmě jako projev lásky, ale kolikrát ty děti zaléváme tolik, až jsou přelité. Dětem potom neumožňujeme, aby byly samostatné už od útlého věku – počínaje přípravou věcí do školky nebo stlaním postýlek. Rodiče se bojí děti pustit a mají pocit, že za ně musejí všechno udělat. Z dětí ale potom vyrůstají bezradní dospělí, kteří čekají na pomoc zvenčí. Nenaučili se převzít zodpovědnost, protože rodiče jim k tomu nedali potřebnou sebedůvěru,“ dodává Lucie Königová.

Děti zrcadlí své rodiče, proto je třeba začít u sebe, hlásá titulek knihy (Ne)gramotný rodič. Není to ale jen kniha o tom, jak přistupovat k dětem, ale také o rodičích – jak máme se sebou pracovat my dospělí.

Jak je to s tvrzením, že je vztah partnerů na prvním místě a vztah k dětem až místě následujícím? Kudy vede cesta k harmonickému partnerství? A jak vlastně vznikl název knihy? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.