Mentálně postižené gymnastky z Chvalčova na Kroměřížsku přivezly ze Světových her v Abú Zabí sedm medailí

21. květen 2019

Úspěšné sportovkyně své umění předvedou na oslavách výročí založení domova ve Chvalčově a o víkendu se pak předvedou divákům ve Zlíně na festivalu Prolínání.

Dvě klientky z Domova pro osoby se zdravotním postižením (DPOSZP) Javorník ve Chvalčově na Kroměřížsku uspěly v uplynulých dnech na Světových hrách ve Spojených arabských emirátech. V Abú Zabí vybojovaly v moderní gymnastice dohromady sedm medailí.

„V Abú Zabí se mi strašně líbilo. Je to tam všechno moc pěkné. Dobrá nálada a dobří kamarádi. Medaile jsem vyhrála – zlatá, to bylo za stuhu a tři stříbrné za druhé místo za obruč,“ vzpomíná na své úspěchy nejen na Světových hrách klientka DPOSZP Eva Kaňáková. „Z těch sestav se ještě hodnotil pětiboj a v něm měla Evička čtvrté místo ze všech závodnic dohromady,“ doplnila trenérka Renata Pritz, která měla ve Spojených Arabských Emirátech ještě jednu svěřenkyni, Marušku Balážovou.

Eva Kaňáková zaujala v Abú Zabí svým krojem

„Já jsem vyhrála obruč, míč, švihadlo a stuhu,“ vyjmenovala Balážová. „Maruška obhajovala z Los Angeles, kde získala pět zlatých medailí. Tam byla před čtyřmi lety. A tentokrát vyhrála první místo s míčem, pak vyhrála stříbro, bronz, čtvrté a páté místo,“ vyjmenovala trenérka. Nejvíc podle ní Marušku baví míč. „Maruška má čtyřicet let a Evička šedesát. Byla nejstarší účastnice naší výpravy. Když jsme přicházeli na slavnostní ceremoniál, tak Evička byla oblečená v kroji,“ dodala trenérka Renata Pritz.

Maruška je stroj. Jí to předvedu a ona jede. Opravdu. Evička na to potřebuje klid, protože ona si to musí srovnat v hlavě, jak to je.
Renata Pritz, trenérka

Evička byla podle ní krásně nazdobená a upravená a všichni si ji fotili. „Trénuji s nimi od roku 2002, kdy jsme byly jednou na horách a viděly jsme tam gymnastky, jak cvičí moderní gymnastiku, tak nás to hrozně zaujalo. A protože tady máme velké zastoupení žen v našem domově, tak se mi to hrozně líbilo a tak jsme s tím začaly,“ popsala.

„Maruška je stroj. Jí to předvedu a ona jede. Opravdu. Evička na to potřebuje klid, protože ona si to musí srovnat v hlavě, jak to je,“ upřesnila rozdíly mezi sportovkyněmi Renata Pritz. Už ve středu předvedou úspěšné sportovkyně své umění na oslavách pětadvacátého výročí založení domova ve Chvalčově. V neděli 26. května je pak může široká veřejnost vidět ve Zlíně na festivalu Prolínání.

autor: Michal Sladký
Spustit audio

Související