Memoáry: Věra Mikulášková - Zrcadlo vzpomínek, kapitola: Boženka

27. únor 2012

V seriálu Věry Mikuláškové Zrcadlo vzpomínek zazní připomínka nedávno zesnulé třebíčské výtvarnice Boženy Kjulleněnové.


Často vzpomínám na jednu výjimečnou ženu, výtvarnici a malířku Boženku Kjulleněnovou z Třebíče. Ráda jsem ji navštěvovala v jejím ateliéru, obklopenou obrazy, barvami, pracovními pomůckami. Vždy se tam motal i milovaný pejsek. Byla posedlá prací. Obdivovala jsem její vynalézavost. Když ovládla nějakou techniku a měla úspěch, nezůstala u ní a vymýšlela další. Získala řadu ocenění, i mezinárodních, za abstraktní tvorbu. Když měla vyjít moje knížka pro děti, řekli mně, ať si vyberu výtvarníka. Ihned mě napadlo jméno Boženka Kjulleněnová. Ale bude o takovou práci zájem? Byla jsem překvapená. Řekla jsem jí, že bych potřebovala ne abstrakci, ale aby děti poznaly reálnou kočku, psa nebo koně. Donesla mně návrhy a bylo to přesně, co jsem si představovala.
úryvek


Po vysokoškolských studiích začala pracovat v Československém rozhlase v Brně, nejdříve ve zpravodajství, pak v literární redakci, kde se také seznámila se svým manželem, básníkem Oldřichem Mikuláškem. Po narození syna se už do rozhlasu nevrátila. Na její místo nastoupil básník Jan Skácel. Při péči o rodinu začala spolupracovat s různými časopisy jako externí reportérka – Svět v obrazech, Květy, Vlasta, Kultura, Ohníček, Mateřídouška a v denících. V roce 1961 začalo vysílat brněnské televizní studio, kam nastoupila jako jedna z prvních programových pracovníků s úkolem založit redakci pro děti a mládež. Pracovala jako jediná v tomto oboru s řadou externistů, které sama vyhledávala. Již v prvních letech vysílání získala několik mezinárodních cen – první cena Intervize, kterou brněnské studio získalo, byla za pořad pro děti. Úspěšně vedla tuto redakci až do odchodu do důchodu v roce 1987. Na výzvu pracovníků studia se do televize znovu vrátila v únoru 1990, a to do funkce ředitelky. V této složité době iniciativně a odpovědně pracovala až do srpna 1992, kdy podruhé odešla na vlastní žádost do důchodu. V roce 2011 vydala v brněnském Nakladatelství Ryšavý knihu Zrcadlo vzpomínek, která je shrnutím medailonů šedesátky přátel, které byly původně napsány pro rozhlasový magazín Čro Brno Zelný rynk a zde také odvysílány.

Celý příspěvek uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 3. března. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.